У Харкові ввели політичну цензуру?

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 5.05.2009 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7133

У Харкові стався прецедент політичної цензури: біженку із Росії оштрафували за популярне гасло КПУ та ПР.

19-річна біженка з Російської Федерації Ганна Плосконосова зобов’язана виплатити державі Україна штраф у розмірі 204 грн. за те, що під час першотравневої демонстрації в Харкові вона прокричала гасло «Ющенко, геть!».

Про це повідомив координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, передає Сейчас.

За його словами, Плосконосова була затримана в Харкові співробітниками міліції і доставлена спочатку в Київський райвідділ міліції Харкова, а потім - до суду.

Суддя Світлана Муратова визнала російську біженку винною в здійсненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 185-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення («Порушення порядку зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій») і зобов’язала сплатити штраф у розмірі 204 грн.

Суддя в своєму рішенні написала, що гасло «Ющенко, геть!» є «антигромадським» і «принижує честь і гідність діючого Президента України».

Водночас у Вінницькій правозахисній групі вважають, що Гасло «Ющенко, геть!» є оцінкою політичної діяльності діючого Президента. «Обмеження його вживання, тим паче під час демонстрації, є грубим порушенням права на свободу мирних зборів і на вільне висловлення думки, гарантовані Конституцією», - переконані у ВПГ.

Наразі рішення суду першої інстанції оскаржуватиметься в Харківському апеляційному суді.

Від “Аратти”: ми вважаємо, що рішення харківської судді є брутальним порушенням Конституції України, оскільки:

- стаття 8 наголошує, що "Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй". Отже, рішення суду не може порушувати Конституцію, яка є Основним законом прямої дії;

- стаття 22 наголошує: "Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.";

- частина 2 ст. 24 встановлює: "Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.";

- стаття 26 наголошує, що "Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.";

- процитуємо повністю статтю Конституції, яку брутально порушила суддя: "Стаття 15. Суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

Жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова.

Цензура заборонена.

Держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої Конституцією і законами України".

На наше глибоке переконання, прецедент, який стався у Харкові не може вважатися дрібним і потребує миттєвої реакції і суспільства, і влади. Зокрема Президента України, Вищої Ради Юстиції тощо.

Ми глибоко переконані, що законність та правопорядок у державі полягає не у щоденному переписуванні Конституції під забаганки тичасових осіб на Банковій, а у безумовному та неухильному дотриманні її вимог усіма, без будь-яких виключень.

Тому ми публічно звертаємося до Президента Ющенка аби він, як гарант Конституції, зажадав від посадових осіб судового самоврядування негайної реакції на цей, небезпечний для суспільства прецедент, оскльки, до того ж плямується й його ім'я, як прихильника демократичних цінностей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.