Уряд пропонує податкову амністію

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.05.2009 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7135

Перед святами, на засіданні Уряду схвалено законопроект “Про особливий порядок декларування доходів, з яких не сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів”, розроблений Міністерством фінансів України.

Про це повідомила прес-служба.

Законопроектом передбачено проведення так званої «податкової амністії» - запровадження механізму добровільного декларування фізичними та юридичними особами доходів, з яких не сплачено встановлені законодавством України податки.

Період проведення «податкової амністії» - 6 місяців. За легалізацію доходів буде сплачуватись державне мито за диференційованими ставками, залежно від періоду, у який будуть задекларовані доходи: у перший місяць - 4% від вартості об’єкта декларування, у другий та третій – 6% та 8% - протягом трьох останніх місяців легалізації.

Окрім цього, законопроектом передбачаються державні гарантії суб’єктам легалізації. Так, особи, які здійснили легалізацію, не будуть притягуватись до кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства щодо легалізованих об’єктів.

Замість післямови. Ми абсолютно розуміємо, що на такий крок урядовці зважилися у сподіванні, що податкова амністія збільшить надходження до держбюджету.

По-перше, можемо розчарувати авторів законопроекту: процес легалізації прихованих доходів, як показує практика інших країн, не відбувається миттєво, а триває значно довше, ніж визначені урядом 6 місяців.

При тому, слід враховувати, що активність громадян прямо залежить від ступеня довіри громадян діючій владі. Реальність така, що в Україні, громадяни вважають владу чи ненайбільшою небезпекою для себе, тому, про довіру навіть не варто згадувати.

По-друге. До самих механізмів податкової амністії потрібно підходити із максимальною обережністю, оскільки, окрім криміналітету, в амністії зацікавлені корумповані державні чиновники, які мріють за будь-що легалізувати злочинні гроші. Саме цього ні в якому разі допустити не можна, ні за яких умов, бо це остаточно поховає залишки віри громадянина у власну державу. А відтак - унеможливить вихід із економічної кризи у осяжній перспективі.

Враховуючи зазначене, ми вважаємо, що цей крок урядовців не тільки не виважений, а й не своєчасний, бо навряд чи матиме позитивний ефект, а тим більше - шанси на реалізацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.