Уряд готує уточнення про сплату спрощенцями додаткового з збору у ПФ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.05.2009 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7143

Рішення уряду про сплату додаткових зборів до Пенсійного фонду підприємцями, які працюють на єдиному та фіксованому податку, не поширюватиметься на інвалідів і пенсіонерів, а також підприємців, які є одночасно найманими працівниками.

Про це заявила голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів Оксана Продан.

На брифінгу в будинку уряду в Києві вона повідомила, що в даний час готується відповідний проект постанови Кабінету міністрів.

За її словами, Рада підприємців спільно з Держпідприємництвом та Пенсійним фондом розробляє також порядок сплати додаткового збору. Передбачається, що "спрощенці" направлятимуть його на єдиний для всієї Україні спеціальний рахунок у Держказначействі.

Продан уточнила, що даний проект планується представити на розгляд Кабінету міністрів до 14 травня.

Вона додала, що даний документ передбачає проведення Пенсійним фондом раз на рік актів-звірок проведених підприємцями відрахувань.

Голова Ради підприємців зазначила, що поки що ніхто зі "спрощенців" зазначених додаткових зборів не платив, оскільки відповідна постанова уряду № 366 від 14 квітня хоч і набула чинності з 1 травня, але реально платежі необхідно буде здійснити до 20 числа наступного місяця.

Вона уточнила, що для працюючих за єдиним податком, що становить 200 грн в місяць, додатковий збір становитиме 116 грн, а для тих, хто сплачує фіксований податок 100 грн, збір буде вищим - 158 грн.

Як повідомлялося раніше, зазначеною постановою уряд зобов'язав фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності та задіяних у їхньому бізнесі членів сімей з 1 травня платити в Пенсійний фонд України не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу. Раніше Кабмін заявив, що таке нововведення забезпечить Пенсійному фонду за вісім місяців цього року понад 1,9 млрд. грн. додаткових доходів.

Мінімальний розмір страхового внеску розраховується як мінімальна заробітна плата, яку помножено на розмір збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, або 33,2%. Мінімальна зарплата на початок 2009 року становила 605 грн на місяць, з 1 квітня її збільшено до 625 грн, а з 1 грудня зросте до 669 грн.

Водночас, у даний час максимальний розмір єдиного податку, за яким працюють приватні підприємці-спрощенці, становить 200 грн / місяць, з яких до Пенсійного фонду перераховується 42%, або 84 грн.

Прем'єр Юлія Тимошенко після прийняття постанови наголосила, що в уряду достатньо повноважень, щоб ввести нововведення власним нормативно-правовим актом. Однак депутатська група "За Україну!" вже заявила про намір оскаржити його в суді. Юристи вважають високими шанси на судове скасування цієї постанови, оскільки розміри таких зборів повинні встановлюватися законами.

Про юридичну сумнівність прийнятого урядом документу, який став одним із аргументів для позитивної рекомендації місії МВФ виділити Україні черговий транш кредиту, сказав і перший заступник Секретаріату Президента Олександр Шлапак.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.