Вчені виявили ген інсульту й інфаркту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.05.2009 14:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7145

Науковці виявили генетичний механізм, який примушує бляшки холестеринів відриватися від стінок судин, перетворюючи їх на небезпечні для життя тромби.

Нагромадження холестеринових бляшок на стінках судин можуть становити смертельну загрозу

Про це дослідження розповідає ВВС з посиланням на статтю, опубліковану в журналі «Клітинний метаболізм» (Cell Metabolism).

Ліпідні відкладення починають з'являтися на стінках судин у людини ще в юності: до 20 років майже у кожного можна знайти атеросклероз у тому або іншому ступені. Переважна більшість цих бляшок абсолютно нешкідливі, але близько 2% з них можуть відриватися від стінок судини, перетворюючись на тромби і викликаючи інфаркт міокарду або інсульт. Наскільки велика вірогідність того, що бляшка перетворитися на тромб, залежить від складу її внутрішнього ядра. Ядро бляшок, що легко відриваються від стінок судини, зазвичай містить велику кількість мертвих клітин. Ці клітини виділяють речовини, що розм'якшують поверхню бляшки, що збільшує вірогідність її відриву від стінки судини.

Група учених з Колумбійського університету (Columbia University), США, під керівництвом доктора Айри Табаса (Ira Tabas) виділила ген, що відіграє ключову роль у виникненні таких мертвих клітин і примушує бляшки відриватися від стінок судин. Досліди проводилися з мишами, яких протягом 10 тижнів годували надто жирною їжею. У тварин, у яких був відсутній даний ген, утворилися бляшки меншого розміру, а також спостерігався значно нижчий рівень вмісту мертвих клітин і ерозії поверхні бляшок.

Досліджуваний ген відповідає за виробництво білка, за допомогою якого організм позбавляється від пошкоджених і хворих клітин. Цей механізм допомагає забезпечувати нормальну роботу органів і тканин. Але іноді білок проводиться надто активно, і тоді в організмі виникають проблеми: наприклад, розвиваються нейродегенеративні захворювання або діабет. Дослідження учених з Колумбійського університету довело, що нешкідливі бляшки перетворюються на смертельно небезпечні тромби саме під дією цього білка.

Виділення гена, що викликає некроз атеросклерозних бляшок, дає надію на створення ліків, які або запобігатимуть перетворенню нешкідливих бляшок на небезпечних, або укріплюватимуть поверхню потенційно небезпечних, не дозволяючи їм відірватися від стінки судини.

Холестерин, з якого утворюються бляшки на стінках судин, присутній у всіх тканинах організму і необхідний для його життєдіяльності. Він входить до складу клітинних мембран, є частиною розчинних ліпопротєїнів і служить основою для вироблення багатьох гормонів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.