Для реформи совкового ЖКГ потрібен Армагедон і не менше

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 6.05.2009 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7146

Політичної волі урядовців сьогодні, очевидно, не достатньо для поглиблення реформ у найбільш проблемній галузі економіки - ЖКГ.

Так прокоментував перспективи системних реформ у галузі ЖКГ заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький.

За його словами, єдиним глобальним стимулом цього процесу може бути повторення того масштабу техногенної катастрофи, як це було у випадку з Алчевськом у 2006 році.

"На жаль, у цій галузі діє єдине правило - поки грім не вдарить, мужик не перехреститься. Чиновники й надалі заговорюють проблему, одночасно роблячи ставку на викидання у трубу бюджетних коштів, направлених на латання централізованих опалювальних систем, ККД (Коефіцієнт корисної дії) від яких становить не більш ніж 30%. Про яку економічну конкуренцію та європейські ціни на енергоносії можна говорити в такому разі? Поки вкотре не прорве на глобальному рівні таку трубу, держава й далі дивитиметься на цю проблему крізь пальці", - заявив експерт.

На думку Голобуцького, упровадження інновацій у цій галузі без радикального реформування управлінських моделей не приведе до очікуваних результатів.

"Можна скільки завгодно перерізувати червоні стрічки на солом'яних станціях, проте поки не вирішиться проблема підвищення ККД при транспортуванні тепла, усі ці проекти матимуть не більш ніж піар-ефект. А тим часом держава гальмує впровадження систем автономного опалювання, які в цій ситуації можуть бути єдиною безпечною й відносно дешевою, а головне - абсолютно реальною та ефективною альтернативою", - вважає Голобуцький.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.