Догралися... Тимошенко викине гральний бізнес за межі міст

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.05.2009 15:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7154

Прем’єр Юлія Тимошенко на власні очі побачила, як ділки грального бізнесу плюють на вимоги чинного законодавства. Але питання навіть не в цьому, а в тому, що якби не сталася трагедія - державні посадовці б й далі мовчки брали і робили вигляд, що все упорядку.

Прем’єр-міністр України Тимошенко висловила співчуття родинам загиблих та постраждалим внаслідок трагедії, яка сталася вночі у гральному закладі в місті Дніпропетровськ. Глава Уряду у четвер провідала постраждалих, які перебувають у двох лікарнях Дніпропетровська, та оглянула безпосереднє місце пожежі, повідомляє прес-служба.

За словами Тимошенко, «важко сприйняти та зрозуміти таку безглузду смерть, відповідальність за яку несуть власники цього закладу, де були порушені всі можливі заходи безпеки».

Вона зазначила, що після огляду згорілого приміщення й спілкування з членами комісії, їй стало відомо, що в закладі серйозно порушувалися норми пожежної безпеки, зокрема були замуровані й закриті пожежні виходи.

Крім того, не дотримувалися нормативи з розміщення гральних автоматів і комп'ютерів у приміщенні клубу.

Крім того, Тимошенко критично поставилася до того, що подібні заклади розміщуються в житлових будинках, оскільки апаратура, що знаходиться в них, дуже електроємна й існує небезпека того, що електромережі можуть не витримати напруги.

Тимошенко також заявила, що вважає за необхідне, щоб винних у трагедії й смерті людей було знайдено й відповідним чином покарано

«Така небезпека є по всій Україні й те, що сталася ця біда в Дніпропетровську, це перший сигнал. А порядок треба наводити загалом - з існуванням у країні грального бізнесу», - сказала Тимошенко.

«Приклади в інших країнах є, як наводити порядок, і, я думаю, що в Україні теж прийшов час робити відповідні кроки», - сказала прем'єр-міністр.

Вона повідомила, що Уряд має намір на сьогоднішньому засіданні прийняти рішення про припинення всіх ліцензій на право організації грального бізнесу в Україні. Впродовж місяця заклади грального бізнесу потрібно буде перевірити на предмет дотримання технічних норм роботи, сказала голова уряду. При тому, вона не уточнила, чи буде змінено порядок видачі ліцензій і чи будуть притягнуті до відповідальності чиновники, які не виконували посадові обов'язки

Крім того, Тимошенко повідомила, що уряд на сьогоднішньому засіданні також планує схвалити зміни до законодавства, якими буде визначено, що казино та інші гральні заклади потрібно вивести за межу міста.

Глава Уряду висловила переконання, що місцева влада зробить усе можливе для повноцінного лікування та реабілітації постраждалих, а також для поховання загиблих.

Прем’єр-міністр подякувала місцевій владі, обласному Управлінню МНС, силовим структурам та медикам за оперативну та злагоджену роботу із рятування постраждалих та надання їм необхідної допомоги.

Юлія Тимошенко наголосила, що вона звернеться до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ з проханням провести всі необхідні слідчі дії та встановити винних у цій трагедії.

Крім того, глава Уряду планує звернутися з листом до керівництва Верховного Суду України з проханням узагальнити всю практику порушень, які відбуваються у гральних закладах країни. Юлія Тимошенко наголосила: «Всій владі треба об’єднатися і зберегти духовне та фізичне здоров’я людей, яким загрожує гральний бізнес».

ГПУ практично миттєво відреагувала на доручення Президента та прем'єра.

У зв’язку із трагічними наслідками пожежі, що сталася 7 травня 2009 року в м. Дніпропетровську в залі ігрових автоматів, Генеральний прокурор України Олександр Медведько дав доручення органам прокуратури на місцях організувати перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства у сфері грального бізнесу.

Особливу увагу звернути на відповідність гральних закладів та встановленого у них обладнання вимогам нормативних актів з питань пожежної безпеки, охорони праці, стандартів, санітарних і будівельних норм та правил.

Крім цього забезпечити належний нагляд за додержанням законів при розслідуванні кримінальної справи, порушеної за цим фактом, вжити заходів щодо повного, всебічного та об’єктивного дослідження усіх обставин і притягнення винних до відповідальності.

Замість післямови. Гральні заклади в Україні існують не перший рік і не другий. І стоять вони не у іншому вимірі, а на вулицях наших населенних пунктів. І, до речі, чинне законодавство чітко визначає коло посадових осіб, які зобов'язані слідкувати за порядком у цих закладах. Від прокурора до пожежного інспектора.

І у зв'язку із цим ми публічно звертаємося до Тимошенко із вимогою: пояснити нам, виборцям, чому саме державні службовці виконавчої влади, яку ви очолюєте, не вважають за потрібне виконувати свої службові обов'язки, при тому, отримуючи зарплатню із кишень платників податків? Очевидно, що ці посадовці, за свою бездіяльність, отримували хабарі. А відтак, чи буде і коли перевірятися їхні прибутки і витрати?

Ми переконані, що тільки такими жорсткими діями, а не дешевеньким піаром під ситуацію можна навести лад у цій сфері. Інше - від лукавого.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.