У Москві політикани вправляються у риториці навколо ЧФ у Севастополі. У реальному житті все не так

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.05.2009 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7187

Кремлівські діячі знову вирішили побазікати про старіючий флот та базу у Севастополі. Звісно, для тих, хто за сотні кілометрів і не бачить, що відбувається насправді. А насправді - скорочується інфраструктура і чомусь посилюються сухопутні сили. Для утримання плацдарму?

Щойно минулого тижня один з кремлівських ідеологів, російський депутат Сергій Марков заявив, що Росія не піде із Севастополя і після 2017 року, як голова комітету Державної думи Російської Федерації з питань оборони Віктор Заварзін підтвердив це, сказавши журналістам що «Чорноморський флот є й буде російським форпостом, який захищає морські ворота півдня Росії».

Голова оборонного комітету Віктор Заварзін також зазначив, що Росія «надає великої уваги підвищенню бойової потужності оперативно-стратегічного об`єднання Військово-морського Флоту країни на Чорному морі». Місцеві експерти роблять висновок, що Росія активізує інформаційний тиск на Україну у питаннях Чорноморського флоту, водночас, посилюючи свою військову присутність у Севастополі.

Попри всі ці заяви, насправді на Чорноморському флоті тривають скорочення особового складу зараз. Але, як заявив голова севастопольської міської адміністрації Сергій Куницин, переважно скорочують цивільних службовців тилових і допоміжних структур, а це, як правило – громадяни України. Звільнення зачепили також і кадрових військовослужбовців. Втім, як стверджують військові джерела у Севастополі, скорочуються винятково небоєготові частини і кораблі, що не на ходу.

Водночас, зараз разом з скороченням (чи як його називають офіційно – оптимізацією), яке зачепило переважно тили і бізнес-структури на кшталт Будівельного управління Чорноморського флоту, повним ходом йде посилення реально боєготових частин. Зокрема, військові джерела повідомляють про завершення реорганізації полку морської піхоти у бригаду, причому, з повним комплектом особового складу постійної бойової готовності – за штатами військового часу.

Крім того, полк протиповітряної оборони Чорноморського флоту теж переводиться на комплектацію за штатами бойового часу – замість 80 осіб матиме 400 військовослужбовців. Водночас, за даними тих же військових джерел, його батареї розосереджуються по всьому Севастополю. Виглядає, що навіть такі скупі відомості підтверджують слова російських високопосадовців – Москва насправді посилює бойову потужність свого флоту на території України.

Чи розрахуються російські військові будівельники із севастопольцями?

Якщо «оптимізація» бойових частин проходить без зайвого галасу, то тили здаються із скандалами. Найгучніший вибухнув навколо житлових оборудок військових будівельників. Виявилося, що Будівельне управління Чорноморського флоту Росії, яке зараз перебуває у стадії ліквідації, кілька років тому підрядилося збудувати 4 багатоповерхових житлових будинки на вулиці Астана Кесаєва у хорошому районі Севастополя. Фінансова частина Управління зібрала під це кілька мільйонів гривень севастопольців. Зараз два будинки готові на 80%, ще два – на 40-50%. Але з кінця минулого року будівництво зупинилося.

Представники командування тепер кажуть, що гроші скінчилися і вони не несуть відповідальності перед пайовиками. Як стало відомо, для завершення цього будівництва не вистачає півтора мільйони гривень. Куди вони ділися зараз намагається дізнатися військова прокуратура Північно-Кавказького військового округу Російської Федерації.

Потерпілі кажуть, що офіційно зверталися лише до російських властей, оскільки Будуправління ЧФ – російська державна власність. Вони вже писали листи президентові і прем’єр-міністру Росії, послу РФ в Україні Віктору Черномирдіну, але ні від них відповідей не було. Під стінами штабу флоту уже пройшло чотири пікетування обманутих людей, готуються й нові акції протесту.

До речі, пікети добряче налякали штабістів, бо у цей час охорона штабу ЧФ посилювалася у кілька разів. Люди ж приходили до командування з намірами отримати інформацію про долю їхніх грошей і квартир. Так і не дізнавшись від військових нічого, кріт того, що коштів немає, на одному з останніх пікетувань 30 квітня вони вже скандували: «Ганьба Чорноморському флоту!»

Севастопольські власті та українські правоохоронні органи з цього приводу поки що мовчать. Хоча недавно голова СБУ Валентин Наливайченко згадував спільну діяльність мера Москви Юрія Лужкова і представників командування Чорноморського флоту Росії: «...близькі уряду Москви і пану Лужкову структури причетні до незаконних фінансових угод у Севастополі. Йдеться про певні оборудки з будівництвом і «відкати». Потім ці злочинні гроші, зароблені на нашій території, вкладаються в антиукраїнські проекти».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.