В Атлантичному океані виявлено раніше невідому течію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.05.2009 12:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7195

Океанологи повідомили про відкриття раніше не відомої течії у північній частині Атлантичного океану, яка починається у холодних водах моря Лабрадор і далі поширюється широким фронтом у відкритих водах океану аж до середніх широт.

За словами фахівців, це відкриття істотно змінює уявлення про циркуляцію води в океані і в значній мірі ускладнює використання існуючих кліматичних моделей, пише Nature.

Циркуляції течій у світовому океані надає вирішального впливу на клімат практично усіх регіонів Землі, а тому має враховуватися у всіх кліматичних моделях, що описують майбутнє потепління клімату планети. Особливу увагу кліматологи приділяють вивченню моря Лабрадор, так як воно є однією з точок, де зароджуються холодні океанічні течії, які переміщують північні води на південь, пояснюють вчені.

Ці води охолоджують тропічні водні маси, нагріваються і потім повертаються назад на північ, багато у чому визначаючи м'який клімат європейських країн. При цьому частина поверхневих вод, занурюючись на глибину, забирає з собою і розчинений вуглекислий газ, який в подальшому на поверхню уже не повертається, продовжують вони.

Вважалося також, що холодна західна прибережна глибинна течя (Deep Western Boundary Current - DWBC) визначає практично весь транспорт холодних вод з півночі Атлантики далі у світовий океан.

Однак океанологи Емі Боуер з Вудсхолловського інституту океанології у США і Сьюзі Лозье з Університету імені Дьюка разом із колегами з Німеччини показали, що це зовсім не так. Початок їхньої роботі поклали суперечливі дані, отримані ще в 90-х роках минулого століття за допомогою сигнальних буїв, які вільно дрейфували в океанічних водах. У своєму новому дослідженні, яке тривало більше двох років, вчені використовували масив з 76 більш досконалих підводних буїв.

Буйки були випущені у південні води моря Лабрадор у період 2003-2006 років, де вони опустилися на фіксовану глибину - 1500 або 700 метрів. Буйки автоматично щодня записували дані про щільність, температуру води і тиску, і могли взаємодіяти з радіомаяками по гідроакустичному зв'язку. Після двох років плавання буйки автоматично скидали баласт і піднімалися на поверхню океану, звідки за допомогою супутника передавали накопичені дані вченим.

Виявилося, що тільки 8% з цих буїв переміщалися у західній прибережній глибинній течії, тоді як велика частина у підсумку свого плавання виявилася у відкритих океанічних водах. Це означає, що холодні глибинні води північної Атлантики, формуючись між Ньюфаундлендом і Гренландією, у масі своїй зовсім не йдуть на південь вздовж американського узбережжя, а рухаються на схід і на широті Великої Ньюфаундлендської банки перерозподіляються між різними глибинами.

"До сих пір вважалося, що теплі поверхневі і холодні глибинні течії представляли собою щось на зразок замкнутого конвеєра, однак нам вперше вдалося показати, що це припущення докорінно невірне, а океанічна циркуляція куди більш складна, ніж вважалося раніше. Таким чином, відстежити прояв глобального потепління клімату, і передбачити, яку роль у ньому зіграють океанічні течії, кліматологам буде дуже нелегко", - вважає Лузье, слова якої наводить прес-служба Вудсхолловського інституту океанології, США.

Раніше американські вчені також прийшли до висновку, що через потепління клімату рівень води у найбільших світових річках значно знизився за останні 50 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.