Україна втрачає варіанти диверсифікації поставок нафти

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 17.08.2006 21:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=720

Сьогодні Україна фактично визнала фіаско проекту Одеса-Броди, на який покладали надії відійти від залежності від Росії щодо нафтопостачання в країну.

Андрій Клюєв: доцільність добудування нафтопроводу Одеса-Бродиі до Плоцька вимагає додаткового економічного обґрунтування

Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що доцільність добудування цієї транзитної магістралі до Плоцька вимагає додаткового економічного обґрунтування.

Для початку, необхідно створити експертну групу, що визначить необхідність реалізації проекту в цьому напрямку. Крім того, потрібна політична згода Польщі, а її одержання може затягтися до 5 років.

Виступ А. Клюєва показовий. Нагадаємо, обґрунтування бізнес-плану добудування нафтопроводу до Плоцька від фіно-німецько-грецького консорціуму наприкінці 2005 р. Мінекономіки Польщі розцінило як мінімально ризиковий для інвестування. У березні цього року проект був урочисто презентований. Президент Польщі Лех Качинський допустив можливість відмови його держави брати участь у добудуванні, що дозволить Україні вибрати найбільш доцільний для себе варіант. Свій крок до відступу Польща пояснила тим, що її турбує внутрішня стабільність в Україні, а значить - є ризик для іноземних інвестицій. Загальні вкладення в проект оцінювалися на рівні півмільярда євро.

На цьому тижні посол Азербайджану в Україні Талят Алієв заявив, що Азербайджан готовий направити свою нафту в Україну, що, крім усього іншого, упирається в проблему добудування нафтомагістралі до Плоцька і далі до Гданська. Таку можливість дає запущений у липні цього року нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан. Але експерти сумніваються в тому, що в такому випадку сировини вистачить і для Одеса-Броди. Баку-Тбілісі-Джейхан прокладений в обхід Росії та Ірану і розрахований на поставку 1 млн барелів/день до 2009 р. Але для цього обсяги нафтовидобутку в Азербайджані недостатні і уже досягнуті домовленості про прокачування новою трубою казахстанської нафти, що буде поставлятися в Азербайджан через Каспійське море танкерами.

Зараз Одеса-Броди (пущений в 2001 р. з метою доставки каспійської нафти європейським споживачам і розвантаження проток Босфор і Дарданелли) завантажений російською нафтою. З 2004 р. Тюменська нафтова компанія разом із ВР транспортують сировину в реверсному (зворотному) напрямку - із Бродів в Одесу.

Втім, одна можливість почати використати Одеса-Броди і в аверсном режимі в України є. Ще взимку Президент України Віктор Ющенко не виключав можливості будівництва транзитного нафтопроводу і в литовському напрямку, як одним із проектів реалізації каспійської нафти. Навесні 2004 р. білоруський концерн "Бєлнєфтєхім" запропонував міністерству сполучень Латвії і АТ Ventspils nafta продовжити нафтопровід "Одеса-Броди" до Вентспілса. Такий варіант запуску нафтопроводу має на меті добудування від українських Бродів до білоруського Мозиря (тут є нафтопереробний завод). Звідси нафтову гілку доцільно тягти до Вентспілського порту. В 2002 р. Росія стала знижувати експортні поставки нафти своїм трубопроводом, а потім припинила зовсім. Це змусило Латвію компенсувати втрати, використовуючи залізничний транспорт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.