Не стало того самого Мюнхгаузена...

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.05.2009 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7225

Видатний радянський і російський актор Олег Янковський помер у середу вранці, 20 травня, в одній із московських клінік.

На 66 році життя помер Олег Янковський

Актор довгий час страждав на рак підшлункової залози.

У січні цього року народний артист СРСР Олег Янковський проходив діагностичне обстеження в Німеччині, після чого продовжив лікування у Москві. За станом здоров'я знаменитий актор був змушений відмовитися від кількох ролей у виставах Ленкома.

Відсвяткувавши своє 65-річчя, уже в середині березня Олег Янковський повернувся на сцену, незважаючи на важку хворобу.

Янковський народився у 1944 році в Джезказгані. Батько актора, Іван Павлович, був кадровим військовим. Наприкінці 1930-х років його з родиною вислали в Казахстан, пізніше заарештували, і він загинув у таборах ГУЛАГу. Потім Янковські змогли виїхати з Середньої Азії та Олег опинився в Саратові. Його старший брат Ростислав у 1957 році переїхав до Мінська і через рік забрав Олега до себе. Олег хотів вступати до медичного університету, але випадково заглянув у Саратовське театральне училище.

У 1965 році Янковський закінчив Саратовське театральне училище. З 1965 року стає актором Саратовського драматичного театру. У 1973 році на запрошення Марка Захарова Олег Янковський переходить у московський театр імені Ленінського комсомолу (Ленком).

З 1993 року - Президент Відкритого Російського кінофестивалю в Сочі (МКФ Кінотавр).

Одружений. Дружина - актриса, заслужена артистка Росії Людмила Зоріна, одруження відбулося під час навчання Олега Янковського на другому курсі театрального училища. Син - актор і кінорежисер Філіп.

Уперше артист з'явився на екрані в 1968 році в кінофільмі “Щит і меч”, в тому ж році він зіграв головну роль у фільмі “Служили два товариші”.

Серед відомих і популярних кіноролей Янковського - чарівник із “Звичайного Дива”, “Той самий Мюнхгаузен”. Акторові однаково вдавалися і ролі героїв, та лиходіїв, - напиклад у фільмах “Сержант міліції”, “Пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона” (“Собака Баскервілів”), “Вбити Дракона”.

У 1991 році Янковський блискуче зіграв роль останнього російського імператора-мученика Миколи II у фільмі “Царевбивця”.

Останній вихід на сцену “Ленкома”. Олег Янковський в спектаклі “Одруження” грає разом зі своїми давніми друзями - Леонідом Бронєвим і Олександром Збруєвим.

Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття у зв'язку зі смертю видатного актора театру та кіно, народного артиста СРСР Олега Янковського

"У цей скорботний день прийміть щирі співчуття у зв'язку з передчасною смертю Олега Івановича Янковського. Це непоправна втрата для його рідних, близьких, колег, для всього сучасного суспільства", - йдеться в співчутті.

Президент України зазначив, що "пішла з життя чудова людина, великий актор, справжня легенда російського кіно і театру".

"Неперевершений талант, природна чарівність і внутрішнє благородство Олега Янковського, створені ним яскраві образи завоювали йому щиру любов і повагу мільйонів людей в Україні", - цитує Ющенка прес-служба.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.