Організатори “Євробачення” спростували заяву України про підтасовування результатів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.05.2009 03:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7230

Європейський мовний союз (EBU) спростував заяву України про підтасовування результатів музичного телеконкурсу “Євробачення-2009”, фінал якого відбувся 16 травня в Москві.

Українське жюрі не поставило українській співачці Анастасії Приходько, яка виступала за Росію, жодного балу, в той час як глядачі дали їй найвищий бал.

Про це повідомляє РІА Новини з посиланням на представника EBU Сванте Стокселіуса.

По словах Стокселіуса, заява голови українського жюрі Романа Недзельського стала результатом "нерозуміння процесу зведення підсумків голосування телеглядачів і учасників жюрі".

18 травня Роман Недзельський оголосив, що озвучена під час трансляції конкурсу оцінка виступу Анастасії Приходько, що представляла Росію, значно вища за ту, яку насправді поставили українські телеглядачі і учасники жюрі. Згідно оголошеним в ефірі даним, Україна поставила Анастасії Приходько 8 балів. Проте, за словах Недзельського, жюрі поставило їй нуль балів, а жителі країни, що голосували по SMS, - "не набагато вище".

Цього ж дня Національна телекомпанія України звернулася з офіційним листом в EBU з проханням роз'яснити ситуацію, одразу ж заявивши, що Україна не має наміру оспорювати результати конкурсу.

Сванте Стокселіус підтвердив оцінку українського жюрі, проте при цьому відзначив, що голоси телеглядачів поступали безпосередньо європейському провайдерові і, таким чином, жодна країна не знала результатів голосування своїх громадян.

Як роз'яснив Стокселіус, за новими правилами "Євробачення" бали, поставлені жюрі однієї з країн і її телеглядачами виконавцеві, підсумовуються. За наслідками цієї суми шикується послідовність виконавців - від тих, що отримали більшу кількість балів до тим, хто отримав менше. У відповідність з цим списком розподіляються остаточні оцінки - 12 балів, 10 балів, 8 балів і далі.

Так, суми балів жюрі і глядачів України для першої трійки виявилися наступними: представник Норвегії Олександр Рибак отримав 22 бали (10 від глядачів і 12 від жюрі), учасники від Азербайджану - 18 балів (8 від глядачів і 10 від жюрі), Анастасія Приходько - 12 балів (12 від глядачів і нуль від жюрі). Таким чином, остаточною оцінкою Норвегії стали 12 балів, Азербайджану - 10 балів, Росії - 8 балів.

У підсумковому переліку Анастасія Приходько набрала 91 бал і зайняла 11 місце. Перше місце дісталося представникові Норвегії Олександру Рибаку, що набрав рекордні для конкурсу 387 балів.

До складу українського жюрі входили віце-президент Першого національного каналу України Роман Недзельський (голова), Олександр Злотник, Олександр Пономарьов, Ірина Розенталь, а також Ірена Загороднюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.