Кремль, проваливши самміт Росія-ЄС, нервово потягнувся до газового крантику

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.05.2009 15:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7242

І знову з шухляди витягнуто засмальцовані страшилки про неплатоспроможну Україну. Як кажуть, слава Богу, що ми не крали, вибачте, гази кремлівських діячів. Ними нині надихаються збанкрутілі українські політикани, які були на утриманні Москви.

Росія сумнівається в можливості України заплатити більш як 4 мільярди доларів за закачування 19,5 мільярда кубометрів газу до підземних сховищ, які необхідні для безперебійного транзиту.

Про це сьогодні заявив Президент РФ Дмітрій Медвєдєв.

"Зараз потрібно поставити і закачати до підземних сховищ чималий обсяг у районі 19,5 мільярда. Це коштує понад 4 мільярди доларів. Якщо у української сторони є гроші, ну й прекрасно, проте у нас є сумніви з приводу платоспроможності України", - сказав глава російської держави на прес-конференції за підсумками саміту Росія-ЄС.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи дасть Росія запевнення в безперебійності постачань газу до Європи, Президент РФ тонко натякнув на закриття крантиків "на біс", сказавши: "Ніяких запевнень РФ не давала і давати не буде. Заради чого це? На нашому боці жодних проблем немає, у нас все гаразд і з газом і щодо виконання наших обов'язків. Запевнення нехай дає той, хто зобов'язаний платити за газ".

Відповідь українського Уряду незабарилася.

Фінансовий стан НАК "Нафтогаз України" лишається стабільним, і ніяких передумов до виникнення чергової газової кризи у відносинах з Росією не існує.

Про це заявив Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов.

Підтвердженням стабільності НАК "Нафтогаз" Олександр Турчинов назвав той факт, що вчора Компанія перевела останній транш та повністю розрахувалася за одним з кредитів в 200 млн. дол., який було отримано в англійському "Стандарт банку".

"Це є ще одним підтвердженням фінансової стабільності та надійності "Нафтогазу", - зазначив Перший віце-прем’єр-міністр.

За інформацією Олександра Турчинова, відповідно до фінансової звітності, Компанія за перший квартал 2009 року отримала чистий дохід в розмірі 32,1 млрд. грн., що втричі більше за чистий дохід, отриманий за відповідний період 2008 року.

"Щодо даних, на які посилається джерело в уряді РФ - ми знаємо, що це так званий аналітичний центр, який контролюється представниками групи Фірташа-Бойка-Льовочкіна. Ми розуміємо, що пан Фірташ досі не може змиритися з тим, що корупційні схеми усунено з газового ринку України. Але запевняю вас, ніякі зазіхання та наклеп з боку "газових шахраїв", а також "кликушество" з боку деяких українських високопосадовців не вплинуть на політику Уряду в газовому секторі України та стабільність НАК "Нафтогаз України", - підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр.

Замість післямови. Ми розуміємо причини знервованості Кремля, адже, як повідомляється, однією із головних тем, що обговорювалися на самміті, були вимоги Росії аби ЄС фінасував газпромівські епохальні закопування грошей у альтернативні труби в обхід України. Захід із цим не погодився.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.