Уряд сьогодні ухвалив ключові рішення, які повинні покращити життя сільських територій

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.05.2009 20:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7249

Уряд ухвалив пакет із 20 нормативних актів (15 законопроектів, 3 постанови і 2 розпорядження), спрямованих на розвиток сільських населених пунктів. Рішення прийняті на спеціальному засіданні КМУ, яке відбулося сьогодні під час Всеукраїнської наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів.

Українське село отримало надію на відродження?

«Сьогодні прийняті ключові рішення, які покращують життя сільських територій, а, зокрема, вони формують нову якість формування бюджету і земельних відносин», - зазначила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час відкритого засідання Уряду.

За її словами, сьогоднішня нарада є початком спільної роботи з вирішення проблем села: «З сьогоднішнього дня ця спільна робота повинна стати рушійною силою і для парламенту, і для Уряду, щоб наводити порядок в сільській місцевості».

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко пропонує створити Раду сільських та селищних голів при Кабінеті Міністрів України

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко ініціює створення Ради сільських та селищних голів при Уряді. З такою пропозицією Глава Уряду виступила сьогодні під час Всеукраїнської наради з питань розвитку сільських населених пунктів, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.

Юлія Тимошенко зауважила, що створення такої Ради дозволить піднімати проблемні питання сільських та селищних рад на рівні Уряду з метою відпрацювання та прийняття необхідних нормативних актів з урахуванням інтересів сільських та селищних громад, а не чиновників.

Юлія Тимошенко повідомила, що така Рада поки що діятиме тимчасово, до проведення з’їзду сільських та селищних голів, на якому буде визначено її склад та керівництво. Тимчасовим головою Ради працюватиме Липиньський сільський голова Волинської області Богдан Гусак, який працює на посаді вже 25 років.

Кабінет міністрів України схвалив ряд змін до Бюджетного кодексу

Як повідомив виконуючий обов`язки міністра фінансів Ігор Уманський, змінами пропонується, що податок на землю і податок з власників транспортних засобів у повному обсязі буде надходити до місцевих бюджетів, передає УНІАН.

Податок з доходів фізичних осіб також буде надходити до місцевих бюджетів відповідно до місцезнаходження підприємств, їх філіалів і реєстрації фізичних осіб.

Також документом пропонується зараховувати до місцевих бюджетів кошти надпланових надходжень від загальнодержавних податків і зборів.

Крім того, документом передбачено, що уточнення місцевих бюджетів у плані дохідної частини може проводитися за підсумками кварталу, а не півріччя.

Також зміни дають право головам сільських і селищних рад через рішення відповідних рад у міжсесійний період приймати рішення про перерозподіл міжбюджетних трансфертів із подальшим внесенням змін до місцевих бюджетів.

Як заявила прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко, наступного тижня документ може бути прийнятий у Верховній Раді.

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що перерозподіл податків на користь регіонів дасть можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів на 10 млрд грн.

"У результаті те, що ми зможемо одержати в бюджеті наступного року, мінімум 10 млрд грн. – на місцеві бюджети з центрального - це буде крок дійсно революційний. І ми, гадаю, цього доб`ємося", - сказала прем`єр-міністр.

Водночас вона зазначила, що законопроекти, спрямовані на збільшення надходжень до місцевих бюджетів і які ухвалені на сьогоднішньому засіданні Кабміну, можуть зустріти опір.

"Безумовно, буде опір, я навіть не сумніваюся в цьому, тому що меншими грошима розпоряджатимуться міністри, меншими грошима розпоряджатимуться обласні керівники, районні керівники, а великими грошима розпоряджатимуться громади", - підкреслила Тимошенко.

На сьогоднішній розширеній нараді уряду було схвалено низку законопроектів про зміни в Бюджетному кодексі. Зокрема, про право місцевої влади збільшувати податок на землю втричі у разі використання її не за призначенням; застосовувати спрощену систему оподаткування для підприємств ЖКГ; прийнято зміни до законодавства про відміну 9 малоефективних місцевих податків і зборів.

Пропонується відмінити 9 "малоефективних" місцевих податків і зборів

За словами виконуючого обов'язки міністра фінансів Ігоря Уманського, до цього переліку входять збір на участь в перегонах на іподромі, збір від участі в тоталізаторі, збір на видачу ордера на квартиру, комунальний податок (з 1 січня 2011 року), а також перевести в статус місцевого податок на нерухоме майно, плату за землю і плату за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

Також передбачається внести зміни в порядок стягування ринкового збору, визначивши, що платниками цього збору є ринки. В цьому випадку розмір оплати визначається в межах 0,05-0,2% від мінімальної зарплати за 1 кв. м торгового місця за один день роботи, що складає від 30 коп. до 1 грн. 25 коп. за 1 кв.м.

Замість збору за парковку автотранспорту пропонується вести податок з місць парковки, замість курортного збору ввести туристичний збір, який стягуватиметься на всій території України у розмірі 0,5 до 1% вартості тимчасового мешкання.

Крім того, Кабмін планує віднести до розряду місцевих податків і зборів ярмарковий збір з фізичних осіб і підприємців.

Крім того, можливі відміна податку на промисел, гербовий збір, збір до фонду з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і збір до Державного інноваційного фонду. Також пропонується встановити межі вартості торгового патенту на надання послуг у сфері грального бізнесу.

Законопроект про внесення змін до закону про плату за землю КМУ пропонує дати право місцевій владі збільшувати податок на землю в три рази у разі використання її не за призначенням. Документ припускає збільшення податку на землю в п'ять разів, якщо вона знаходиться в постійному використанні у суб'єктів господарської діяльності, окрім сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, у випадку, якщо земля знаходиться в постійному користуванні з 1 січня 2002 року.

Уманський відзначив, що ввести в дію відповідний закон пропонується з 1 липня поточного року.

За підрахунками уряду дані норми поповнять місцеві бюджети в поточному році на 200 млн. грн, в 2010 - на 1 млрд. грн.

Перелік всіх схвалених законопроектів:

Про внесення змін до Бюджетного кодексу України;

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання земельних відносин;

Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні;

Про внесення змін до Закону Про плату за землю;

Про внесення змін до деяких законів з питань діяльності неприбуткових організацій;

Про внесення змін до Декрету Кабінету міністрів Про державне мито;

Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вивезення відходів;

Про особливості застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва;

Про внесення змін до Закону Про особисте селянське господарство;

Про внесення змін до Закону Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

Про внесення змін до деяких законів щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку;

Про внесення змін до Закону Про місцеве самоврядування в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.