Недолугий піар. Президент Ющенко розповів бізнесменам, в якій поганій країні він Глава

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.05.2009 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7253

Президент України Віктор Ющенко бере участь у черговому форумі «Влада і бізнес – партнери», який відбувається сьогодні у Києві в Українському домі.

Про це повідоляє прес-служба.

У своєму виступі на форумі Президент відзначив, що з моменту проведення попереднього форуму було зрушено вирішення найбільш гострих проблем підприємництва. Зокрема, проведено реформу регуляторної політики; переглянуто понад 9 тисяч актів, скасовано та внесено зміни у понад 5 тисяч; прийнято Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», яким зафіксовано європейські принципи видачі документів дозвільного характеру; спрощено процедуру реєстрації підприємців. Україна стала першою країною за межами ЄС, що набула членства в Європейському реєстрі бізнесу; в усіх органах державної реєстрації реалізовано принцип «єдиного вікна»; організовано роботу центрів з видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності; прийнято Закон України «Про основні засади державного контролю (нагляду) за господарською діяльністю».

Водночас Ющенко вказав на те, що із рішення минулого форуму виконано всього два пункти: відновлено роботу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України та підготовлено Національну доповідь про стан та перспективи розвитку підприємництва в Україні.

Глава держави наголосив, що вільному розвитку підприємництва у Україні заважає надмірна кількість контролюючих органів (в Україні налічується 85 органів державного нагляду (контролю).

Він зауважив, що уряд задля виконання плану надходжень до бюджету практикує використання контрольних органів для численних необґрунтованих стягнень і безсоромних поборів з підприємців. Податковою адміністрацією за результатами перевірки у січні-березні 2009 року виявлено порушень на 3,3 млрд. грн. Майже один мільярд із них підприємці вже відсудили.

Також Ющенко вважає, що залишаються повільними темпи реформування регуляторної системи. Глава держави наголосив, що проголошений другий етап дерегуляції господарської діяльності реалізується лише на папері.

Обтяжливість регуляторної сфери є причиною деформованої структури малого бізнесу, також зазначив Ющенко. Він підкреслив, що кожне друге підприємство щороку проходить дозвільні процедури, отримуючи в середньому 4–5 дозволів. Дозвільну систему регулюють близько 100 законів, 300 постанов уряду та понад 2000 інших актів.

Відтак, на переконання Президента, чинна система технічного регулювання послаблює економічну конкурентоспроможність України, перешкоджає впровадженню нових технологій. За даними, які навів Глава держави, вартість проходження обов'язкових процедур технічного регулювання підприємствами України протягом року становить понад 130 млн. дол. США.

Він також назвав неприпустимою щодо бізнесу податкову політику, яку проводить уряд у складних економічних умовах. Замість того, щоб полегшувати податкові зобов'язання, уряд практикує збирання податків наперед і затримує відшкодування ПДВ. Характеризуючи такі кроки, Віктор Ющенко сказав, що у фіскальній політиці влада і бізнес не є партнерами.

Говорячи про умови роботи бізнесу під час кризи, Президент також наголосив, що необхідно знову відкрити можливості кредитування. За його оцінкою, ситуація на грошово-валютному ринку стабілізувалася, курс гривні почав укріплюватися і показники платіжного і торговельного балансу не здійснюють тиску на курс національної валюти.

У своєму виступі Віктор Ющенко також охарактеризував поточний стан української економіки, яка, за його словами, за підсумками першого кварталу ц. р. може втратити орієнтовно до 23% ВВП. За оцінкою НБУ, падіння індексу виробництва базових галузей за І квартал становило 30,1 %. Глава держави наголосив, що внаслідок світової фінансової кризи темпи падіння економіки в Україні є одними з найбільших у Європі. При цьому, для виправлення такої ситуації, окрім пропозицій перечекати кризу 3-4 місяці, на думку Президента, дієвих заходів досі не вжито. Для прикладу, основні макроекономічні показники, покладені в розрахунки Державного бюджету 2009 року, не переглянуті, внаслідок чого існують ризики несвоєчасної виплати заробітної платні, пенсій, стипендій тощо.

Президент знову наголосив, що бюджет треба переглянути, зауваживши, що уряд так і не виконав обіцянки внести проект змін до бюджету, які він обіцяв внести ще у лютому, а потім – у травні.

Форум проводиться вшосте. У ньому беруть участь підприємці, керівники органів місцевого самоврядування, представники виконавчої центральної та місцевої влади.

Черговий форум «Влада і бізнес – партнери» традиційно присвячується обговоренню умов роботи бізнесу та аналізу стану української економіки. Зокрема, будуть обговорені першочергові заходи щодо підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.

Заплановано, що сьогодні під час форуму буде представлено Національну доповідь про стан та перспективи розвитку підприємництва в Україні.

Замість післямови. Конституція України, яку так прагне переписати Ющенко, визначає, що Президент «є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина» (ст. 102 ч.2). Конституція України, серед іншого, гарантує громадянину право на підприємницьку діяльність ( ст.42), право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності ( ст.41) тощо. При тому, окремо визначено, що конституційні права і свободи людини й громадянина не можуть бути обмежені ( ст. 64).

Отже, виходячи із обов'язків, покладених на Конституцією на Президента України, ми, як виборці, переконалися, що нині Ющенко самокритично довів, що неспроможний повністю і добросовісно виконувати свій обов'язок перед виборцями. Бо, виходячи із його слів, фактично порушується все, що можливо і навіть більше.

Особливо, ми це підкрелюємо, зазначена самокритика є актуальною під час економісної кризи, як елемент стабільності у суспільстві, а тим паче - як крок довіри між державою і бізнесом. Тільки от питання: чи може довіряти бізнесмен державі, в якій Президент згадав про порушення його, громадянина, прав тільки напередодні виборів? А раніше - усе було нормально? Хіба можна нормально й спокійно реалізовувати свою підприємницьку ініціативу, коли Президент не тільки не виконує своїх конституційних обов'язків, а ще публічно воює із власним урядом?

А головне - навіщо це недолуге шоу?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.