Аби насправді подолати корупцію, потрібна реформа ідеології державного управління

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 25.05.2009 22:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7261

Корупція в Україні має всеосяжний характер, незважаючи на всякі кризи, вона залишається одним із найприбутковіших і найменш ризикованих видів бізнесу.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив екс-голова СБУ України, директор програми антикорупційних досліджень Центру ім.Разумкова Ігор Дрижчаний.

"Якщо розглядати корупцію як бізнес, то це не що інше, як надання громадянинові якихось послуг з боку держави за ціною нижчою, ніж це встановлено державними актами або законами в швидші терміни, або на умовах вигідніших, ніж це пропонується державою", - відзначив він.

За словами Дрижчаного, корупція має 2 складові - прибутковість і ризикованість. Він підкреслив, що один із шляхів подолання корупції "полягає в докорінному перегляді всіх реєстраційних процедур, які існують у державі. Другий шлях - відомий, випробуваний і навіть рекомендований ООН для всіх країн-учасниць. Це введення сучасних технологій спілкування громадянина й держави з максимальним виключенням чиновника з ланцюгів цього спілкування".

"Проблема нашої країни, як і інших країн, полягає в тому, що корупція провокує значне збільшення бюрократичного апарату. І якщо зайти до якоїсь державної установи, то можна побачити, що чиновники не обтяжені обов'язками на своїх робочих місцях, а просто чекають на дзвінок або звернення. Безумовно, питання подолання корупції безпосередньо пов'язане з питанням реформ в адміністрації держави", - додав Дрижчаний.

Від “Аратти”: За роки державної незалежності та відмови від комуністичної ідеології, як державотворчої, тим не менше, система державного управління не зазнала жодних змін. Про реформи в сфері державного управління вібуваються хіба що періодичні напади балаканини політиканів, які іноді супроводжуються галасливим прийняттям пустопорожніх документів, які насправді ніхто й ніколи не виконуватиме.

Не треба бути академіком, щоб зрозуміти: нічого в принципі не може відбутися, бо у владних кабінетах залишається все та ж номенклатура, зрощена комуністичним режимом. І корупція - це також комуністична традиція. А всевладдя чиновника - сутність комуністичної влади.

Отже, щоб подолати корупцію, потрібно, в першу чегу, позбавитися носіїв цієї традиції. При чому - у найжорстокіший спосіб, аби усі зрозуміли: віднині безкарних злочинів не буде в принципі.

Але для того, щоб це зробити - потрібна нова ідеологія державного керівництва: чиновник має бути прямо залежний від настроїв громадян, яких він обслуговує. Саме обслуговує, а не ними керує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.