Палеонтологи сперечаються про динозаврів

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 27.05.2009 18:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7276

Шия гігантських довгошиїх динозаврів була направлена не горизонтально, як прийнято було вважати до цих пір, а вертикально.

Такий висновок був зроблений групою британських палеонтологів, що опублікували свою роботу в журналі Acta Palaeontologica Polonica. Коротко про дослідження пише газета The Guardian.

Гігантські травоїдні ящери - зауроподи мешкали на Землі в юрському і крейдяному періодах. На підставі знайдених залишків зауроподів учені відтворили їхній уявний зовнішній вигляд. Палеонтологи дійшли висновку, що ці динозаври пересувалися на чотирьох ногах, а їхня довга шия була направлена вперед (див. ілюстрацію до новини).

Автори нового дослідження аналізували положення шиї різних тварин. Учені показали, що шия більшості сучасних наземних хребетних має S-образный вигин, спрямований вгору. Однозначно зрозуміти, що шия має саме таку будову, аналізуючи тільки кістяки, неможливо. Дослідники вважають, що зауроподи також не були виключенням: їхній кістяк був влаштований схожим чином і шия "дивилася" вгору.

Нова робота була неоднозначно сприйнята науковим співтовариством. Частина учених вважає, що приведені докази коректні і традиційне уявлення про зауроподів помилкове.

Інші ж вважають, що величезна кількість палеонтологів і співробітників музеїв, що збирали кістяки із знайдених кісток, не могла неправильно приєднувати шию. Хтось з них повинен був помітити цю невідповідність раніше.

Цікаво, що зовсім нещодавно вийшла робота, в якій доводиться діаметрально протилежна точка зору. Її автори вважають, що зауроподи не мали змоги тримати шию підняту вгору, оскільки потужності їхнього серця не вистачило б, щоб підтримувати в шиї й голові нормальний кровотік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.