ЮНЕСКО визначила 200 найкращих ВНЗ України в 2008 році

Автор/джерело -  © “Дзеркало тижня”



Дата публiкацiї - 2.06.2009 09:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7305

Київський національний університет імені Тараса Шевченка очолив рейтинг 200 найкращих вищих навчальних закладів України за результатами 2008 року.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка очолив рейтинг 200 найкращих вищих навчальних закладів України

Рейтинг складено експертами кафедри ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика».

У методиці, яку використовує кафедра ЮНЕСКО, діяльність ВНЗ визначається за допомогою інтегрованого індексу рейтингової оцінки. Він складається з трьох комплексних критеріїв: індекс якості науково-педагогічного потенціалу, індекс якості навчання та індекс міжнародного визнання.

Відповідно до результатів рейтингу, лідер 2006 року Київський національний університет імені Тараса Шевченка повернувся цього року на перше місце, отримавши найкращий показник якості науково-педагогічного потенціалу (40,1 балу). Водночас за показниками якості навчання (18 балів) та міжнародного визнання (11,9 балу), лідер рейтингу посідає відповідно друге та четверте місця. Загальна оцінка ВНЗ — 70,08 балу.

На друге місце опустився лідер минулого року Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут». Отримавши найкращі в рейтингу показники з якості навчання (20,4 балу) та міжнародного визнання (16,4 балу), він поступився лідерові рейтингу в оцінці якості науково-педагогічного потенціалу (33,2 балу). Загальна оцінка цього навчального закладу становить 70,06 балу.

На третє місце з п’ятого піднявся Харківський національний університет імені В. Каразіна, який отримав 49,4 балу, з яких 19,02 — за якість науково-педагогічного потенціалу, 15,2 — за якість навчання і 15,1 — за міжнародне визнання.

Опустився з третього на четверте місце Національний медичний університет імені О. Богомольця, який отримав 46,7 балу. Замикає п’ятірку лідерів Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (45,8), котрий піднявся з 6 місця, яке він посідав у рейтингу минулого року.

На шосте місце з чотирнадцятого піднявся Національний гірничий університет, набравши майже 35 балів. Сьому позицію в рейтингу зайняв Дніпропетровський національний університет (33,7 балу). Восьме місце посів Донецький національний університет (33,4 балу).

На дев’яте місце з четвертого опустився Національний університет «Києво-Могилянська академія», отримавши 31,7 балу. Замикає десятку лідерів рейтингу «Топ 200 Україна» за 2008 рік Національний університет біоресурсів і природокористування України (колишній Національний аграрний університет), котрий у минулому році займав сьоме місце у рейтингу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.