БЮТ пропонує повернути населенним пунктам історичні назви, замість більшовицьких

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.06.2009 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7310

Народний депутат від БЮТ Юрій Гнаткевич пропонує Верховній Раді відновити історичні назви населених пунктів України та упорядкувати всі топонімічні об’єкти згідно із сучасними реаліями.

Відповідний проект постанови зареєстровано у Раді.

На переконання Гнаткевича, у зв'язку з наближенням 20-ої річниці проголошення Акту незалежності України виникає питання про остаточну ліквідацію топонімів часів тоталітарного режиму.

"Багато топонімічних об'єктів в Україні досі називаються іменами людей, які мають пряме відношення до знищення української незалежності та фізичного знищення українців. У Києві є вулиця Полупанова, загін матросів якого без суду і слідства розстріляв тисячі українців прямо на вулицях Києва за українську мову, вишиті сорочки та "оселедці" на головах. Деякі з активних діячів міжнародного комуністичного руху не мають ніякого відношення до України - як, наприклад, болгарин Г. Димитров або ж француз Г. Торез", - йдеться в пояснювальній записці проекту постанови.

Отже, депутат, зокрема, пропонує перейменувати місто Артемівськ Луганської області у місто Катеринівка; Артемівськ Донецької області у Бахмут; Артемово Донецької області в Неліповськ; Дзержинськ Донецької області - Щербинівка; Дніпродзержинськ Дніпропетровської області в Кам’янськ; Дніпропетровськ у Січеслав; Димитрів Донецької області у Гродівку ; Кіровоград у Єлисаветград; Кіровськ Луганської області у Голубіївськ; Кіровське Донецької області у Кленове; Котовськ Одеської області в Бірзула; Красноармійськ Донецької області в Гришин; Кузнецовськ Рівненської області у Віраш; Новомосковськ Дніпропетровської області в Самар; Орджонікідзе Дніпропетровської області в Покровський; Первомайське Луганської області в місто Олександрівка; Первомайське Миколаївської області в Богополь; Первомайське Харківської області у місто Лихачево; Первомайське Дніпропетровській області у Шахтарське; Свердловськ Луганської області у Довжанськ; Торез Донецької області в Чистяково; Цюрупинськ Херсонської області в Олешки; Щорс Чернігівської області у Сновськ; Южноукраїнськ Миколаївської області в Константиновськ; Южнокомунарськ Донецької області у місто Бунге.

Крім назв міст, Гнаткевич пропонує перейменувати дві області: Дніпропетровську у Січеславську область, а Кіровоградщину - в Єлисаветградську область.

Метою прийняття даної постанови, вважає Гнаткевич, є впорядкування всієї топонімічної ситуації в Україні згідно із реаліями незалежної України та української національної ідеї з метою "відновлення історичної справедливості та надання динаміки українського національного відродження".

Нагадаємо, раніше Гнаткевич розробив законопроект про переведення всіх українських ЗМІ на державну мову.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.