Земля віддаляється від Сонця на 15 сантиметрів на рік

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.06.2009 02:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7314

Японські астрономи прийшли до висновку, що Земля поступово віддаляється від Сонця через приливну взаємодію між планетою та зіркою.

Стаття дослідників з'явиться в журналі Astronomy and Astrophysics, а її короткий виклад наводить видання Sky and Telescope. Препринт роботи доступний на сайті arXiv.org.

До цього часу фахівці в галузі астрономії не могли пояснити, феномен віддалення Землі від Сонця. Згідно з однією із гіпотез, це відбувається через втрати зіркою маси в результаті викидів і сонячного вітру, а також через дію загадкової темної матерії.

Японські ж дослідники пояснюють цей процес звичайною гравітаційною взаємодією.

Відомо, що в неоднорідному гравітаційному полі протяжні тіла відчувають так звану приливну взаємодію з боку поля, яке їх деформує. Саме цим пояснюються припливи і відливи, що викликаються приливною дією Місяця на Землю. Маса Сонця приблизно в 3,2 x105 разів більше, ніж маса Землі, однак остання все одно надає відчутний приливний вплив на світило.

Розрахунки вчених показують, що в результаті період оберту навколо власної осі Сонця поступово зменшується на три мілісекунди за 100 років, а Земля поступово віддаляється. Схожим чином Місяць щорічно подовжує період власного обертання Землі на 0,000017 секунди, віддаляючись від нашої планети на чотири сантиметри.

Середня відстань від Землі до Сонця є важливим астрономічним параметром, який носить назву астрономічної одиниці. Згідно з найсучаснішим даними, одна астрономічна одиниця дорівнює 149597870,696 кілометра. У 2004 році російські астрономи Григорій Красинський і Віктор Брумберг встановили, що щорічно Земля віддаляється від Сонця в середньому на 15 сантиметрів.

Раніше група дослідників з Китаю, Німеччини, США виявила, що Земля піддається бомбардуванню електронів високих енергій з боку розташованого близько до Сонячної системи таємничого об'єкта, який можливо, складається з темної матерії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.