Пристрасті навколо ширки. Президент Ющенко звернувся до послів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.06.2009 12:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7331

Президент України Віктор Ющенко закликає міжнародну спільноту підтримати Україну в збереженні наших демократичних надбань, демократизації політичного життя та недопущенні конституційного перевороту, яким загрожують державі коаліційні домовленості між БЮТ та Партією регіонів.

Про це повідомила прес-служба.

На сьогоднішній зустрічі з послами країн Великої сімки, окремих країн Євросоюзу та представником Єврокомісії Президент поінформував їх про поточну політичну ситуацію в Україні. Глава держави наголосив: метою створення коаліції між ПР та БЮТ є власне бажання ініціювати на наступному тижні незаконні зміни до Конституції.

Президент відзначив, що коаліційними домовленостями передбачається закріплення на 10 років посади Прем'єр-міністра за Ю.Тимошенко, і - «через неконституційний характер змін до Основного закону» передача права обирати Президента в парламент. «Це є антизаконна ініціатива, тому що скорочення демократичних прав і зокрема виборчих прав в Україні неможливе без проведення Всенародного референдуму, як це передбачає Конституція», - наголосив В.Ющенко. Він додав, що домовленості між ПР та БЮТ також передбачають пролонгацію повноважень місцевих рад та їх голів, а також чинного парламенту. «Всі ці ініціативи не є законними... і по суті є конституційним переворотом у країні», - наголосив Президент.

Очевидно, відзначив він, йдеться про демонтаж усіх демократичних завоювань, які були досягнуті за останні роки в Україні.

«Як Глава держави я гарантую, що я не допущу незаконних виборів Президента України в парламенті і буду робити все належне, щоб Україна виконала всі взяті на себе міжнародні зобов'язання відносно забезпечення прав і свобод людини. Але, очевидно, такого роду дій буде замало. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти про надання всілякої підтримки для забезпечення демократичного процесу в Україні», - сказав Президент, закликавши послів передати інформацію про ситуацію в Україні керівництву своїх держав.

Участь у зустрічі взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П'єтро Джованні Доннічі, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Лі Тернер, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот, Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Жак Фор, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Даніель Карон, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Тадаші Ідзава, Радник-посланник Чеської Республіки (головуючої в ЄС) в Україні Вітєзслав Півонька, Заступник Голови Представництва Європейської Комісії в Україні Дірк Шюбель, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Стефан Гуллігрен, заступник Глави місії США в Україні Джеймс Д.Петтіт, Радник-Посланник Республіки Польща в Україні Лєшек Шерепка, заступник Глави місії Словаччини в Україні Катаріна Ковачева, заступник Глави місії Угорщини в Україні Ласло Хорват.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.