У Єврокомісії почули гаранта, але не зовсім зрозуміли

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 5.06.2009 21:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7339

У Європейській комісії відзначають важливість збереження в Україні верховенства права і поваги до Конституції.

Про це заявив глава Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшера сьогодні журналістам у Сімферополі, коментуючи зустріч Президента Віктора Ющенка з послами Великої сімки і ряду країн, під час якої глава держави закликав міжнародне співтовариство допомогти Україні зберегти демократію. (Ющенко повідомив про переговори зі створення коаліції між Партією регіонів і БЮТ, головною метою якої, на його думку, є внесення наступного тижня змін до Конституції. За словами глави держави, ці зміни є антизаконними – УНІАН.)

«Ми знаємо про те, що було сказане (на зустрічі), фактів не знаємо. У будь-якому разі в будь-якій країні важливо, щоб дотримувалися верховенство права і конституційні процедури», – заявив глава Представництва Єврокомісії.

“Я не можу вам сказати” чи відповідає “цим правовим нормам те, що було сказане», додав Пінту Тейшера.

«Для нас важлива повага до Конституції, повага до закону. А в решті - політичні сили мають свободу. Вони мають слідувати цим правилам і відповідно до того, що є легітимним, законним в парламенті, вони можуть вносити будь-які зміни, поправки. Це відбувається в будь-якій демократичній країні. Ті люди, які представляють народ, якщо у них є легітимне право вносити зміни, поправки до Конституції, змінювати моделі, (то) це можливо», – сказав глава Представництва Єврокомісії в Україні.

Разом з тим, наголосив Пінту Тейшера, в даному конкретному випадку «ми не знаємо, що саме має відбутися чи не має відбутися».

Як повідомлялося раніше, сьогодні, на зустрічі із послами, акредитованими в Україні Президент Ющенко заявив:«Це є антизаконна ініціатива, тому що скорочення демократичних прав і зокрема виборчих прав в Україні неможливе без проведення Всенародного референдуму, як це передбачає Конституція». Він додав, що домовленості між ПР та БЮТ також передбачають пролонгацію повноважень місцевих рад та їх голів, а також чинного парламенту. «Всі ці ініціативи не є законними... і по суті є конституційним переворотом у країні», - наголосив Президент.

Очевидно, відзначив він, йдеться про демонтаж усіх демократичних завоювань, які були досягнуті за останні роки в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.