Кримінальною столицею України визнано Луганськ

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 9.06.2009 16:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7349

Журнал “Фокус” склав рейтинг найбільш криміналізованих міст і областей України, в якому лідирують східні регіони країни.

Кримінальною столицею нашої Батьківщини стало місто Луганськ, в якому скоюється 57 злочинів на 10 тисяч населення (за перші чотири місяці 2009 року), повідомляє "Комсомольська правда в Україні".

У першу п'ятірку рейтингу найнебезпечніших міст увійшли ще два міста Луганської області: Лисичанськ (54 злочини на 10 тисяч) і Краснодон (46,9 на 10 тисяч).

Чим далі на схід, тим вище рівень злочинності: ця особливість незмінна для України. Фахівці пояснюють це явище меншою щільністю заселення західного регіону і релігійністю місцевого населення. На противагу цьому на Сході - густонаселені міста і маятникова міграція.

Як повідомили експерти з РНБО, в першому кварталі 2009 року у порівнянні з подібним періодом минулого року кількість замовлених вбивств подвоїлася, а бандитських нападів стало в 2,6 рази більше.

Це цифри офіційної статистики відомства, та варто також враховувати, що понад половини постраждалих українців просто не звертається до правоохоронних органів (дані Міжнародної організації з захисту жертв злочинності).

Дещо інша точка зору у співробітників МВС, які згодні, що через кризу злочинів дійсно побільшало, але таки не вірять у 200% зростання. За їхньою інформацією, кількість розбійних нападів збільшилася на 15%, пограбувань - на 8%.

На рівень злочинності вплинула низка чинників: криза, зростання безробіття, амністії та повернення трудових мігрантів із Західної Європи й Росії, борги з кредитів і почуття безкарності, яке дарують щадні терміни ув'язнення і декриміналізація дрібних злочинів проти майна.

Найчастіше жертвами стають пенсіонери, "оскільки навіть в умовах безробіття вони мають хоч якийсь постійний дохід - пенсії".

Друге місце серед жертв злочинців займають банки. З початку року в Україні кількість нападів на них зросла в середньому в 2,4 рази. Якщо раніше впродовж місяця здійснювалося 8-9 таких злочинів, то тепер - понад 20. Найпоширеніший тип злочинів - пограбування.

Нагадаємо, що торік "Фокус" опублікував рейтинг найкращих міст для життя в Україні. Серед критеріїв був, зокрема, і рівень злочинності.

Так, найоптимальнішим для життя містом визнано Чернівці, на другому місці опинився Київ, третю позицію зайняла курортна Ялта.

У хвості рейтингу розмістилися Донецьк, Керч, Кременчук, Бровари, Харків, Бердянськ, Артемівськ, Євпаторія, Луганськ і на останньому місці - Запоріжжя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.