Психологічний тиск на роботі шкодить психічному здоров’ю і працездатності

Автор/джерело -  © АМІ-ТАСС



Дата публiкацiї - 9.06.2009 17:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7350

Жорстке ставлення і соціальне залякування на робочому місці спонукають до негативних наслідків для психічного здоров’я, негативно позначаються на трудовій ефективності і на сімейних стосунках.

До таких висновків дійшли іспанські психологи з High Court of Justice в Мадриді і Complutense University. За їхніми словами, систематична агресія і чисельний тиск з боку керівництва або співробітників по роботі - досить поширене явище.

Експерти підрахували, що в середньому 14% людей піддаються психологічному тиску на роботі протягом останніх шести місяців, 8,2% страждають від перевищення посадових повноважень шефа або іншого співробітника час від часу, а 5,8% пригнічуються на робочому місці впродовж тривалого терміну.

Найбільш частими формами професійного тиску є приховування важливої інформації, що зачіпає працездатність, сексуальні домагання і використання фізичного насильства. Отримані результати також свідчать, що жінки найчастіше випробовують психологічний тиск на роботі.

Проте, фахівці спростували поширену думку, що молоді працівники у віці до 30 років і, як правило, новачки, є найуразливішою групою для тиску. Огляд показав, що основна група психологічних знущань на роботі - особи старше 45 років.

Крім того було відмічено, що саме співробітники з довгостроковим і стабільним контрактом більш за все страждають від зловживання посадовими повноваженнями. Також зафіксовано, що психологічне і фізичне переслідування частіше можна зустріти в офісах із загальною кількістю працівників менше 50 осіб.

Дослідження визначило, що жертви професійного тиску частіше випробовують стрес, почуття страху, стурбованості, емоційну напругу, мають розвинені манії і депресію, а також мають погіршення професійних навиків і зниження ефективності праці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.