“Перевертні” можуть виявитися черговими вередюками?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 10.06.2009 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7360

Гучно пропіарена декілька років тому кримінальна справа “преревертнів”, яка зв’язла у суді на чотири роки, має всі шанси стати черговим фіаско слідства ГПУ.

Обвинувачуваних у справі "перевертнів" можуть звільнити.

Про це пише газета "Сєгодня".

У вівторок головуючий у цьому процесі В'ячеслав Дзюбін перейшов в дорадчу кімнату. Він розгляне клопотання, заявлене підсудним Василем Гайдаєм (екс-підполковником міліції, що працював в слідчому управлінні столичного ГУ МВС), у якому той просить суд відправити справу на додаткове розслідування і відпустити на волю всіх обвинувачуваних, що знаходяться під вартою (8 осіб).

Підстави висуває Гайдай наступні: свідчення, отримані на попередньому етапі слідства, добуті незаконним шляхом, вони (підсудні) ні в чому не винні. Про це розповіла "Сегодня" адвокат Марія Самбур, яка захищає в процесі одного з обвинувачуваних Юрія Нестерова.

Підсудних по "справі перевертнів" обвинувачують у тому, що вони під керівництвом нині покійного підполковника міліції Ігоря Гончарова здійснювали викрадення й убивства людей (усього їм інкримінують 11 убивств).

Гончаров також відомий своїми передсмертними листами, у яких він заявляв, що начебто знає, хто замовив і виконав убивство журналіста Георгія Гонгадзе (зокрема, обвинувачував співробітників столичного УБОЗ, а також свого поплічника Юрія Нестерова, називаючи його членом банди "Киселя" на прізвисько Золотий).

Утім, пізніше, як розповідав "Сєгодня" заступник генпрокурора по слідству (на той час) Віктор Шокін, ці "викриття" Гончарова не підтвердилися (за версією ГПУ, екс-підполковник просто хотів відвести увагу слідства від реальних злодіянь).

Уперше справу почали слухати 15 червня 2005 року. А в березні нинішнього року справу стали розглядати із самого початку, тому що з процесу вибули народні засідателі.

Від “Аратти”: ми не вперше вимушені визнавати: вередюківщина, тобто неправосудне слідство - набуває у стінах ГПУ масового явища.

Наразі, ми впевнені, що справа не тільки у виконавцях-слідчих, а в самій системі, що була заснована Вишинським і діє по-сьогодні: головним критерієм винуватості підозрюваного є так зване визнання ним провини і покази проти самого себе. Інакше кажучи, слідчий переймається не збиранням доказів, які або підтверджують, або спростовують підозри у скоєнні злочину, а за будь-яку ціну "вибиває" з підозрюваного усні покази на самого себе.

Саме така система - є стимулятором нелюдських тортур у буцегарнях. Саме така система - є невичерпним джерелом так званих судових помилок, коли за грати потрапляють або невинуваті громадяни, або на людину, яка скоїла один злочин, навішують ще декілька.

І вийти із цієї ситуації можна тільки в один спосіб - врешті зліквідувати правоохоронну систему, створену більшовиками і створити справжню систему охорони права громадянина.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.