Сьогодні на Місяць впаде японський зонд-стрибунець

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.06.2009 18:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7364

У середу ввечері японський місячний зонд Кагуя вріжеться у поверхню Місяця. Контрольоване зіткнення відбудеться о 18.30 за Гринвічем (21.30 за київським часом).

Як сказано у повідомленні японського аерокосмічного агентства JAXA, це дозволить вченим досліджувати властивості поверхні супутника та наслідки удару в реальному часі.Зонд масою 2,9 тонни впаде у нічний області на темній стороні Місяця, недалеко від його південного полюса - на 63-му градусі південної широти. Зіткнення відбудеться на швидкості близько 6 тисяч кілометрів за годину під невеликим кутом - майже паралельно до поверхні. Як очікують науковці, зонд, імовірно, стрибатиме, як плоский камінь по воді.

Крім того, зіткнення зможуть спостерігати і земляни: найкращі умови для спостереження події є у жителів Азії, Австралії та Нової Зеландії, які, можливо, зможуть побачити у телескопи спалахи та хмари пилу від удару.

За даними агентства, космічний апарат Кагуя, названий на честь принцеси із давньої легенди, яка зійшла на Землю з неба із місячної столиці, вийшов на місячну орбіту у жовтні 2007 року. За допомогою двох малих зондів, що відокремились від нього, апарат вивчав гравітаційні аномалії на Місяці, склавши його точну топографічну карту, а також досліджував сліди вулканічної активності.

Крім того, зонд фотографував приполярні кратери, куди ніколи не заглядало сонце, і де може зберігатися лід.

У травні також повідомлялося, що американське космічне агентство планує запустити до Місяця два супутники: орбітальний зонд (LRO) і апарат для дослідження місячних кратерів (LCROSS).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.