Президент Ющенко, демоструючи неабияку фантазію, лоббіює Фірташа?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.06.2009 15:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7371

Чинні газові домовленості з Росією можуть призвести до втрати Україною своєї ГТС.

Про це Глава держави заявив під час наради у НАК «Нафтогаз України», присвяченій заходам щодо фінансового оздоровлення цієї компанії, повідомила прес-служба.

Ющенко назвав ці угоди однією з причин складного стану НАКу поряд із урядовою бюджетною та фіскальною політикою, що може мати наслідком банкрутство компанії.

«Потребують спокійного коректного розгляду так звані газові угоди», – переконаний Президент. При цьому він назвав ці домовленості економічно необґрунтованими, асиметричними з точки зору зобов'язань сторін, у цілому такими, що не відповідають національним інтересам.

«Це політичні маніпуляції на роки, якщо ми не прийдемо до перегляду цих умов, вони принесуть економічну кабалу Україні. І фінал буде один – втрата газотранспортної системи України. Це найбільш небезпечно у цих домовленостях – Україна по суті втратила перспективу державного контролю над газотранспортною системою», – попередив Президент.

Віктор Ющенко запевнив, що із свого боку наполягатиме на тому, що відповідно до національного законодавства ГТС є власністю держави. «Нам треба між тим, що домовлено, і тим, що вимагає національне законодавство, пройти дорогу правового врегулювання», – вважає Президент.

Аналізуючи наслідки дії цих угод, Глава держави повідомив, що уже цього року постає ризик недобору 33 млрд. куб. м газу (гарантовані 80% від передбачених у контракті на постачання природного газу) імпортованого газу. Внаслідок невиконання вимог угод можливі штрафні санкції можуть скласти 10,4 млрд. гривень за І квартал поточного року (недобір 2,5 млрд. куб. м природного газу, штраф – 150% вартості газу, опалювальний сезон) та майже 30 млрд. гривень за ІІ квартал (недобір 4,8 млрд. куб. м, штраф – 300% вартості газу, не опалювальний сезон), які можуть бути висунуті Російською стороною в будь-який момент.

«Російська сторона може піти на те, що ці штрафи під певні дії не будуть стягуватися. Але уявіть собі, що це за умови будуть? Якого характеру? У нас є 40 мільярдів штрафних санкцій, які не примінені тільки з мотивів не документа, а, очевидно, певних дій, що буде робити Прем'єр-міністр у своїй політиці в Україні», – припустив Президент.

Віктор Ющенко вказав на те, що незрозуміло, яким чином буде врегульовано імпорт 42 млрд. куб. м газу (80% гарантованих від 52 млрд. куб. м у контракті) наступного року. «Це мільярдні потенційні штрафні санкції», – спрогнозував Глава держави.

Замість післямови. Спостереаючи за істерією, яка не припиняється на Банковій від моменту підписання газових угод із Росією, ми помітили, що ці напади лементу дивним чином співпадають із аналогічним и у Москві. При чому і гарант і кремлівські діячі щоразу запускають стару жуйку - про неплатоспроможність Нафтогазу. Хоча, попри реальні складнощі, розрахунки здійснюються стабільно, у повному обсязі і в визначені терміни. І це очевидний факт.

Виникає питання: чи не є ці спектаклі зарані узгодженим планом, спрямованим на дискредитацію України, як держави, НАК "Нафтогазу", як суб'єкта господарчої діяльності?

В усякому разі, не треба бути геніальним економістом сучасності, щоб зрозуміти - саме напади публічної істерії у виконанні високопосадовців завдають найбільшу шкоду фінасовому здоров'ю Нафтогазу.

І ще, одна характерна ознака цих галасливиї шоу: жодного разу лунають лише звинувачення, які в більшості є брехнею, проте не чутно жодної продуктивної ідеї щодо удосконалення механізму взаєморозрахунків, які б гарантували природну схему: товар - гроші.

Тепер давайте разом подумаємо: хто ж насправді поклав око на українську ГТС, якщо так старанно й послідовно руйнує фінасовий стан державного монополіста?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.