Хто нажився при “помаранчевій владі” і кому не заважає криза

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.06.2009 15:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7372

Найбагатшим жителем України четвертий рік поспіль стає підприємець Рінат Ахметов, повідомляє сайт українського тижневика “Корреспондент”, який опублікує 12 червня список 50 найбагатших людей України.

Статки Ахметова складають 9,6 мільярда доларів. За цим показником, пише видання, Ахметов обігнав найбагатшого росіянина Михайла Прохорова, статки якого журнал Forbes оцінив в 9,5 мільярда доларів.

У 2008 році статки Ахметова, президента клубу "Шахтар" і власника холдингу System Capital Management (майже 90 підприємств), було оцінено "Корреспондентом" в 31,1 мільярда доларів.

Друге місце в рейтингу "Корреспондента" зайняв співвласник групи "Приват" Ігор Коломійський, а на третьому місці - Віктор Пінчук, контролюючий групу Interpipe (зять екс-Президента Леоніда Кучми - "Аратта").

На четвертому місці - інший представник Дніпропетровська - Геннадій Боголюбов (1,7 млрд. дол). П'яте місце в списку зайняв Костянтин Жеваго (919 млн. дол), шосте-восьме місця ділять Сергій Тарута, Віталій Гайдук і Олег Мкртян (всі по 753 млн. дол). На дев'ятій позиції розташувався Олександр Ярославський (620 млн. дол), а замикає десятку Володимир Бойко (606 млн. дол).

Лідером падіння в 2009-му став Роман Лунін, власник мережі “Велика Кишеня”. Всього за один рік його статки погіршилися - капітал скоротився в 11 разів.

За минулий рік список українських мільярдерів скоротився з 24 до 4 прізвищ. Всього 50 найбагатших жителів України мають в своєму розпорядженні статки в розмірі 28,9 мільярда доларів, що на 83,9 мільярда доларів менше, ніж в 2008 році. Проте, це як і раніше більше річного бюджету України.

У 2008 році в рейтинг 50 найбагатших українців вперше потрапила жінка. Це Філя Жебрівська (на яку нещодавно було скоєно збройний напад, в результаті якого вона отримала два кульових поранення в спину - прим. "Аратти"), співвласниця фармацевтичної компанії "Фармак".

У квітні 2009 року свій рейтинг найбагатших людей України опублікував український тижневик "Фокус". За даними видання, за минулий рік список українських мільярдерів скоротився з 21 до 4 прізвищ, а загальний статок 150 найбагатших людей України "Фокус" оцінив в 33,3 мільярда доларів. При цьому активи Ахметова були оцінені виданням в 3,7 мільярда доларів, що на 11 мільярдів доларів менше, ніж в 2008 році.

Лідер списку ТОП-50 в 147 разів багатший за людину, яка займає останній рядок рейтингу. Минулого року Ахметов був в 114 раз багатший за аутсайдера, в позаминулому - в 68 разів.

Партія регіонів залишається найзаможнішою громадсько-політичною організацією. 13 осіб із списку ТОП-50 мають партквитки регіоналів. В сумі їх капітал цього року оцінюється в 11,4 млрд. дол. Найближчий переслідувач біло-блакитних - Блок Юлії Тимошенко. В лавах БЮТ всього п'ять учасників рейтингу, які в сукупності володіють 2,45 млрд. дол.

Прийнято вважати, що концентрація капіталу в багатій олігархами Росії - одна з найвищих в світі. Проте десять найбагатших росіян володіють підприємствами, які в сумі коштують лише небагато більше як 3% від ВВП РФ. В Україні ж десятка найбагатших людей володіє активами більшими за 10% від ВВП країни.

Якщо статки найбагатших українців скорочуватимуться нинішніми темпами, то наступного року в Україні залишиться лише один мільярдер, а вхідний квиток в список 50 найбагатших українців складе порядку 20 млн дол - рівно стільки на початку минулого року коштувала найдорожча квартира в Києві, розташована за адресою вул. Велика Житомирська 20/1.

Середня зарплата в Україні складає 1850 грн. (230 дол). Це означає, що людині з такою платнею потрібно попрацювати понад 282 тисяч років, щоб увійти до нинішнього ТОП-50 найбагатших. А на те, щоб очолити нинішній рейтинг, треба попітніти 41,7 млн. років.

До речі, 70% українців продовжують жити за межею бідності. Саме стільки жителів України, за критеріями бідності Всесвітнього банку, живе не більше ніж на три долари в день.

Варто відзначити, що криза негативно позначилася на особистих статках всіх багатих людей планети. За підрахунками Forbes, загальний розмір активів найбагатших людей планети за минулий рік скоротився майже на 2 трильйони доларів - до 2,4 трильйонів доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.