Універсальний Меморандум. Тепер – із нафтотрейдерами

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 21.08.2006 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=738

Сьогодні, врешті, універсальній уряд Януковича підписав розрекламований ще до його першої зустрічі із московським керівництвом, Меморандум із трейдерами ринку нафтопродуктів в Україні. Оскільки вся процедура проводилася максимально прозоро, то що саме вони підписали, сказати щось конкретне, крім підписантів – ніхто не може. А підписанти відбуваються виключно загальними фразами.

Отже, задекларована суть документа – трейдери зобов’язуються не створювати дефіциту пального на ринку України. Це вже позитивно, якщо взяти до уваги державницьку позицію Антимонопольного комітету.

Уряд в свою чергу – взяв зобов’язання відкоригувати податкову політику, зрозуміло, в бік зменшення. Тобто, іноземні оператори українського ринку у такий спосіб отримали непряму державну дотацію. І це можна зарахувати до їх активу.

Відповідно до Меморандуму, Кабмін зобов'язався створити експертно-аналітичну групу під головуванням віце-прем'єр-міністра з питань ПЕК Андрія Клюєва у складі представників центральних органів виконавчої влади і компаній. Ця група розробить механізм створення стабілізаційного резерву нафти й нафтопродуктів, проекти нормативно-правових актів і рішень та відпрацює питання щодо системи регулювання імпорту та експорту нафтопродуктів. Отже, іноземні оператори отримали прямий вплив на формування нормативної бази України, а також оперативний доступ до інформації про державні резерви нафтопродуктів в Україні. Це можна назвати другим позитивом акції.

І це, власними устами підтвердив універсальний прем’єр Янукович. «Необхідно збільшувати кількість нафти, що імпортується, а поставка світлих нафтопродуктів в Україну має скорочуватися», - сказав Янукович. Він відзначив, що у підсумку нинішньої зустрічі з нафтотрейдерами, а також в ході подальших консультацій з ними Кабмін готовий обговорити законодавчу базу, необхідну для стимулювання цього процесу.

Більш того, Янукович запропонував операторам ринку утворити раду інвесторів, метою якої є вироблення спільних рішень. Окрім податкової бази, об’єктом спільних рішень, за словами прем’єра стануть, наприклад розширення потужностей переробки нафти та модернізація технологічних процесів для її глибокої переробки. Правда, чомусь універсальний прем’єр забув, напевно, уточнити, за рахунок чиїх інвестицій будуть виконуватися зазначені роботи на недержавних підприємствах? Чи, наприклад, за рахунок СКМ, чи платників податків?

Разом із тим, якось не просочилося із відкритого діалогу жодних натяків на зниження відпускних цін на пальне, чи їхню фіксацію на певний час на певному рівні. Коли кон’юнктура апетитів монополіста не зазнає чергових змін.

І це, напевно головна перемога іноземних учасників українського ринку.

А що виграли ми, пересічні українці? Поки що нам залишається чекати окремої відповіді від очільника універсального уряду. Так чи інакше, але ми її отримаємо. Будьте певні.

За матеріалами УНІАН, ПроUA, «Української правди».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.