Прожекти влади. Тирифи не “зі стелі” ми отримаємо в 2014 році

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 15.06.2009 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7382

Українські підприємства ЖКГ зможуть перейти на 100% рівень економічно обґрунтованих тарифів в 2014 р.

Про це заявив сьогодні міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко під час прес-конференції в Кабміні.

"Але це не буде те вульгарне розуміння економічно обґрунтованого рівня, яке є зараз. Коли підприємства ЖКГ закладають в свої тарифи застаріле устаткування, неефективні котли, втрати води в трубах - і все це у них економічно обґрунтований тариф", - сказав він.

Кучеренко відзначив, що вихід на економічно обґрунтовані тарифи стане можливий в результаті реалізації змін в загальнодержавну програму реформування ЖКГ на 2004-2010 рр., прийнятих парламентом 11 червня 2009 р.

Міністр уточнив, що вказані зміни передбачають, зокрема, створення інституту адміністративних керівників, які вводитимуться державою на підприємствах ЖКГ, в яких склалася критична ситуація з розрахунками за енергоносії. "Це будуть механізми подібні до тимчасових адміністрацій НБУ, щоб зберегти вплив держави, якщо ми передамо підприємства ЖКГ до приватних рук", - пояснив він.

Міністр також відзначив, що найбільш ефективною формою передачі підприємств ЖКГ приватному капіталу є концесія. "Оскільки оренда веде тільки до вимивання коштів з цих підприємств", - сказав він.

Міністр також повідомив, що реформування галузі включатиме часткове акціонування підприємств ЖКГ. "Це буде як одна їх форм залучення капіталу", - відзначив він.

Кучеренко також повідомив, що фінансування проектів в рамках реалізації змін в загальнодержавну програму реформування ЖКГ повинне проводитися виходячи з наступного співвідношення: 10 грн з держбюджету, 7 грн - за рахунок приватних інвестицій і коштів місцевих бюджетів. "Тільки при такому співвідношенні відношення будуть дійсно партнерськими, і органи місцевої влади будуть зацікавлені в розвитку підприємств ЖКГ", - підкреслив Кучеренко.

Всього, за розрахунками міністерства, протягом 2010-2014 рр. для фінансування проектів в рамках реалізації змін в загальнодержавну програму реформування ЖКГ необхідно виділити 23,5 млрд грн.

Від “Аратти”: наразі ми вдячні пану Кучеренку, що він публічно визнав: нас, споживачів так званих комунальних послуг тупо дурять ті, кого держава уповноважила ці послуги надавати. Оскільки тарифи, якщо вони не обгрунтовані економічно - беруться "зі стелі", тобто віддзеркалюють не фактичну вартість послуги, а, здебільшого безгосподарність та апетити тих, хто "засвоює" комунальну поляну.

Відтак, в нас з'явилася підозра, що у МінЖКГ чи не уявляють що робити із пролемою, чи просто не бажають нічого змінювати, імітуючи бурхливу діяльність.

На наше глибоке переконання - змінювати потрібно, в першу чергу, ідеологію ЖКГ від совкової, до нормальної, людської. І, врешті, варто б назавжди поховати так звані, централізовані комуністичні блага, які роздаються на безособовий загал, а в результаті - ніхто їх не отримує, проте платити має кожен. Але, це, тобто факт платні, не гарантує від свавілля чиновника, який у будь-який час може перетнути воду чи опалення, при чому, абсолютно безкарно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.