Президент Ющенко явив черговий приклад консолідації влади

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.06.2009 15:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7383

Президент Віктор Ющенко зібрав частину урядовців, щоб розповісти, яка погана прем’єр Юлія Тимошенко і закликав до консолідованих дій. Не важко здогадатися в якому напрямку.

Президент провів зустріч з урядовцями-представниками НУНС. Темою зустрічі стала оцінка їхньої роботи в уряді та деякі аспекти діяльності Кабінету Міністрів, повідомила прес-служба.

Глава держави наголосив, що Кабінет Міністрів цього року припустився безпрецедентного рівня невиконання державних програм, передбачених у Бюджеті-2009.

Посилаючись на звіт Рахункової палати України, отриманий минулого тижня, Президент вказав фактичну відсутність бюджетного фінансування важливих програм соціально-економічного та культурного розвитку. «Це безпрецедентний випадок, коли Кабінет Міністрів демонструє таке ігнорування закону про бюджет», – констатував Президент.

Він закликав міністрів зайняти чітку позицію у цій ситуації і, якщо уряд проводить таку політику, публічно пояснити причини таких дій.

Говорячи про процедури прийняття урядових рішень, Ющенко наголосив, що цього року 215 постанов Кабінету Міністрів (або кожна четверта) приймаються за наявності зауважень Міністерства юстиції. Це означає, що такі акти не відповідають Конституції або законам України, указам Президента України і постановам Верховної Ради. Відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів внесення таких проектів актів Кабінету Міністрів на розгляд взагалі не допускається.

Президент також критично оцінив практику, коли проголосовані на засіданнях Кабміну рішення не оприлюднюються за підписом Прем'єр-міністра у передбачений законодавством (зокрема, Регламентом Кабінету Міністрів) строк і часто не набувають чинності.

Окремо Глава держави звернув увагу на зміст деяких рішень Кабінету Міністрів, які очевидно не відповідають національним пріоритетам. Як найбільш яскравий приклад Президент навів рішення про розрахунок за поставлений російський газ авансовим платежем за послуги транзиту. Як застеріг Ющенко, реалізація цього рішення могла призвести до втрати державного контролю над НАК «Нафтогаз України».

Президент наголосив, що очікує від міністрів-представників НУНСу більш активних і узгоджених дій щодо таких рішень Кабінету Міністрів.

Віктор Ющенко висловив тверде переконання, що міністри, призначені за квотою «Нашої України – Народної самооборони», повинні у цьому питанні стати консолідованими і принципово відстоювати відповідність рішень Кабінету Міністрів державним інтересам і нормам чинного законодавства.

У зустрічі взяли участь Віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, Міністр освіти і науки Іван Вакарчук, Міністр культури і туризму Василь Вовкун, Міністр охорони здоров'я Василь Князевич, Міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда, Міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, Міністр юстиції Микола Оніщук, Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Шандра. З боку Секретаріату Президента у зустрічі взяли участь Глава Секретаріату Віра Ульянченко та Перший заступник Глави – Представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Замість післямови. Власне кажучи, згідно чинного законодавства, Президент України не є ні наглядовою, ні судовою гілкою влади. Отже, виникає питання: чому Ющенко, кажучи про порушення чинного законодавства урядом не навів жодного прикладу, коли б Генеральний прокурор вніс подання чи протест на означені рішення, хоча мав би це зробити відповідно до вимог Закону та своїх посадових обов'язків? Або не сказав, на скільки урядових рішень ним, як громадянином, чи прокурором, як посадовою особою, подано судових позовів щодо їхньої законності у адміністративні суди?

А відтак, нам здається, що, вибачаємося, Президент або займається дешевим піаром, або замість консолідації влади за для подолання кризи, свідомо намагається дезорганізувати роботу уряду.

Між тим, ми окремо зазначаємо, що війна усередині державної влади, яка триває вже котрий місяць, є не тільки абсолютно безглуздою, а й такою, що наносить Україні непоправної шкоди, в тому числі - на міжнародній арені. Про що, до речі, неодноразово й публічно заявляли навіть європейські лідери.

Невже ми, українці, мусимо й далі бути заручниками амбіцій однієї, хай всенародно обраної особи?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.