Президент Ющенко не знайшов нічого кращого, ніж тиснути на правосуддя

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 15.06.2009 21:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7385

Президент України Віктор Ющенко запропонував Генеральній прокуратурі України розглянути низку питань відповідності законам постанов Кабінету Міністрів України.

Відповідний Указ № 434/2009 від 13 червня ц.р. був опублікований сьогодні на офіційному сайті глави держави.

Президент України Віктор Ющенко запропонував Генеральній прокуратурі України розглянути питання відповідності законам постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 р. № 709, якою внесені зміни у Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 17 жовтня 2007 р. № 1222. А також постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2009 р. № 358 "Про внесення змін до додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 25 червня 2001 р. №702 і Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору з голографічними захисними елементами і маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів". Цією постановою уряд України дозволив зараховану на окремий спеціальний рахунок Державної податкової адміністрації України плату за марки акцизного збору використовувати не тільки на фінансування витрат, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням і створенням матеріально-технічної бази для зберігання марок акцизного збору, але і на покриття інших пов'язаних з виконанням основних функцій органів державної податкової служби витрат, не забезпечених засобами загального фонду державного бюджету за відповідною бюджетною програмою, за винятком витрат на оплату праці.

Ющенко запропонував Генеральній прокуратурі України розглянути питання відповідності законам розпорядження Кабміну від 8 квітня 2009 р. № 369-р "Про призначення Бухаленкова С.А. заступником голови Фонду державного майна України".

Замість післямови. Закон України "Про прокуратуру" а також чинний Кримінальний і Кримінально-Процесуальний Кодекси визначають, що слідство та органи слідства і нагляду є незалежними від адміністративного впливу будь-яких посадових осіб і тиск на правоохоронців є дією, за яке передбачено кримінальне покарання.

Ніде в чинному законодавстві не існує виключення для Президента України, більш того, Конституція визначає, що він має здійснювати свої повноваження в межах чинного законодавства України.

Таким чином, Президент України не має права видавати підзаконні акти, які прямо вказують правоохоронцям результат їхньої слідчої чи наглядової діяльності, бо такі документи однозначно є тиском на правосуддя.

У зв'язку із цим фактом, ми чекаємо, що прокуратура діятиме відповідно Закону і надасть правову оцінку виданню акту Президента, законність якого не є однозначною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.