Конституційний Суд визнав факт порушення Конституції парламентом

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 16.06.2009 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7388

Конституційний суд визнав неконституційною постанову Верховної Ради про скасування виборів до Тернопільської облради.

Таке рішення оприлюднив сьогодні на прес-конференції голова КСУ Андрій Стрижак.

КСУ вирішив визнати неконституційною постанову парламенту "Про визнання такою, що втратила чинність постанови Верховної Ради України "Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради" від 3 березня 2009 р.

Як повідомив суддя-доповідач по даній справі Павло Ткачук, Верховна Рада має право лише призначати проведення позачергових місцевих виборів, а не скасовувати власне рішення про призначення виборів, окрім випадків надзвичайного та воєнного стану. В цих випадках парламент може скасувати призначені позачергові вибори, і попередній склад органів місцевої влади продовжуватиме виконувати свої повноваження.

Ткачук зазначив, що у ситуації відсутності воєнного та надзвичайного стану перенесення та/або скасування позачергових місцевих виборів – це порушення виборчих прав громадян.

На думку Ткачука в законодавстві не чітко прописані мотивація та підстави для оголошення позачергових виборів до місцевих рад. За його словами, необхідно, щоб законодавець більш чітко установив, за яких обставин можна проводити позачергові місцеві вибори.

Говорячи про функцію Верховної Ради в питанні проведення позачергових місцевих виборів, суддя зазначив, що парламент не повинен користуватися політичною доцільністю при призначенні місцевих виборів, а лише має призначити вибори на виконання рішення тієї чи іншої місцевої громади про проведення позачергових виборів на місцях.

Коментуючи сьогоднішнє рішення КСУ, Ткачук зазначив, що воно не створює гарантій від повторення ситуації, коли Верховна Рада оголосила позачергові вибори, а потім скасувала своє ж рішення. Однак, таке рішення КСУ – "це правове застереження" для парламенту у разі виникнення схожих ситуацій.

Як повідомлялося раніше, 3 березня Верховна Рада скасувала позачергові вибори до Тернопільської обласної ради, призначені на 15 березня. За відповідне рішення проголосували 292 депутати.

Після рішення парламенту боротьба за проведення виборів в Тернополі перемістилася до судів. 11 березня Окружний адміністративний суд Тернопільської обл. за позовом всеукраїнського об'єднання "Свобода" зобов'язав територіальну виборчу комісію провести вибори до обласної ради 15 березня 2009 р. Втім, наступного дня Окружний адміністративний суд Києва заборонив Тернопільській обласній ТВК, дільничним виборчим комісіям і Держказначейству здійснювати будь-які дії, направлені на організацію, підготовку і проведення позачергових виборів до обласної ради. Проте потім Львівський апеляційний адміністративний суд і Окружний адміністративний суд Києва ухвалили рішення про проведення виборів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.