Астрономи зафіксували на Сонці гігантську арку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.06.2009 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7389

Російська орбітальна рентгенівська обсерваторія Тесіс на борту супутника Коронас-Фотон зафіксувала на Сонці потужний викид іонізованого газу у міжпланетний простір.

Для порівняння: синя кравка на знімку - це розмір планети Земля

Зірка викинула близько 103-106 мільйонів тонн речовини, - йдеться у повідомленні на сайті обсерваторії.

Викид протуберанця відбувся зі зворотного боку Сонця у зоні, яка поки що є недоступною для спостережень з телескопів. Побачити дану ділянку поверхні можна буде лише через два-три дні, коли через обертання Сонця він з'явиться у полі зору Землі.

За словами вчених, протуберанець повторює своїми обрисами конфігурації магнітних полів, роблячи їх видимими, що дає можливість дослідження структури та динаміки магнітних полів Сонця. Цього разу телескопам вдалося сфотографувати у короні Сонця гігантську магнітну арку висотою понад 600 тисяч кілометрів – це вдвічі перевищує відстань від Землі до Місяця.

Дослідники також зазначають, що востаннє подібні події можна було побачити на Сонці близько двох місяців тому, в середині квітня. Тоді світило викинуло два гігантські протуберанці, один із них подолав тяжіння Сонця і пішов у міжпланетний простір - у сторону Меркурія та Марса.

"Хоч передбачити траєкторії руху сонячних викидів вдається не завжди, цього разу можна впевнено говорити, що згусток розпеченої плазми вирушив подорожувати у протилежному напрямку від Меркурія, Венери і Марса", - йдеться у повідомленні.

"Землі також знову не вдасться відчути на собі дію Сонця. Хоч кутовий сектор, із якого був викинутий протуберанець, є не так далеко від нашої планети, лінії міжпланетного магнітного поля тут не спрямовані до Землі, а віддаляються від нас. Туди ж, у бік від Землі, буде відхилятися при русі і протуберанець", - зазначають учені.

Обсерваторію Тесіс було створено у лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН.

Російський супутник Коронас-Фотон був виведений на орбіту 30 січня поточного року.

Нагадаємо, у квітні Тесіс зафіксувала, як зі Сонця у відкритий космос був викинутий протуберанець, який за довжиною перевищує діаметр Землі у 50 разів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.