“Київенерго” переходить на космічні гази?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.06.2009 10:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7395

Київенерго шукає альтернативні механізми розрахунків з енергозабезпечення Києва, які дозволять гарантувати безперебійну поставку енергії споживачам компанії.

Про це повідомила прес-служба.

У зв'язку з примусовим обмеженням поставок газу на ТЕЦ Київенерго із сторони газопостачальних компаній і неадекватним зростанням ціни на мазут, вироблення як теплової, так і електричної енергії стає збитковим для енергокомпанії. До того ж така ситуація ставить під загрозу надійність київського енерговузла через постійну зміну схем вироблення і постачання енергії.

Складнощі з виробництвом і розрахунками за теплоенергію поставили в складну ситуацію як мешканців Києва, так і столичну енергокомпанію. Основна причина – кругова заборгованість між Київенерго, КМДА і газопостачальниками.

«Кияни залишаються без гарячої води, яку вони хотіли б купувати, але не можуть із незалежних від них причин. Не вигідна така ситуація і Київенерго. Не постачаючи тепло киянам енергокомпанія зазнає ще більші збитки, оскільки надає рахунки своїм споживачам ЖЕКам тільки за фактично використану енергію. Подібна ситуація складається і з електроенергією. Раніше прибуток компанії від виробництва електроенергії вирівнював баланс усередині компанії і «перекривав» збитковість від діяльності по виробництву тепла. Сьогодні для Київенерго виробляти електроенергію, використовуючи мазут украй збитково. Така ситуація вимагає не тільки оперативних, але і альтернативних рішень», - заявив фінансовий директор АК «Київенерго» Михайло Уткін.

Київенерго пропонує НКРЕ погоджувати нові умови роботи компанії по виробництву електроенергії. В цьому випадку Київенерго вимушена перейти від ринкового механізму ціноутворення на електроенергію до регульованого державою.

«В цьому випадку компанія відмовляється від можливості отримання додаткового прибутку, оскільки прибуток компанії регулюватиметься НКРЕ, але при цьому одержує джерело оплати за природний газ. Компанія вимушена піти на такий крок, оскільки від неї залежить забезпечення киян енергією. До того ж таке альтернативне рішення ніяк не позначиться на споживачах», - додав Михайло Уткін.

Київенерго заборгувало за газ постачальним компаніям 594 млн. грн. При цьому, борг КМДА перед Київенерго по різниці між реальною вартістю теплової енергії і тарифами, які встановила столична влада складає 1,2 млрд. грн.

Борг за теплоенергію основних споживачів Київенерго - ЖЕКів (ОСББ та інших обслуговуючих і керуючих житловим фондом компаній) складає – 906 млн. грн.
Борг споживачів за електроенергію перед Київенерго - 839 млн. грн. З них – 510 млн. грн. – заборгованість Київводоканала.

Вартість одного дня забезпечення споживачів Києва теплоенергією в опалювальний період - 15-20 млн. грн. в день. Середня вартість одного дня забезпечення споживачів Києва теплоенергією для отримання гарячої води у міжопалювальний період – 3 млн. грн.

Між тим, вчора перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко публічно запевнив, що тиск газу у мережах Києва нормальний і його не знижуватимуть.

За словами Голубченка, «є дуже серйозне питання» щодо постачання у столицю газу, але столична влада домовилась, що ніяких перебоїв із забезпеченням гарячою водою споживачів не буде.

За його словами, він кудись зателефонува і про все домовився, пообіцявши проплатити у найближчі дні 300 млн. грн. за спожитий газ. Водночас він висловив подив з приводу того, що взагалі виник борг у сумі 590 млн. грн., тоді як населення сплачує щомісяця 1/12 оплати за тепло, і зараз не витрачаються гігакалорії на вироблення тепла, а за газ місто сплачує з надходжень. «Це тема для дуже серйозного аналізу і перевірки: чому «Київенерго» за два місяці, коли ми не опалюємо квартири, але люди оплачують послуги, не проплачує за газ. Оце питання», - зауважив Голубченко.

Отже ситуація, кажучи по-народному така: чиновники-клептомани просто включили дурку. Очевидно, що халявного газу, до якого так звикли столичні керівнички - вже не буде. Хіба що космольончики збиратимуть власні.

Втім, те, що відбувається - наочно ілюструє те, що ми повторюємо постійно: поки не розпочалася зима, державній владі, зокрема уряду, треба негайно скасувати заборону встановлювати громадянам індивідуальні системи опалювання та гарячого водопостачання, що є їхнім невід'ємним конституційним правом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.