Вулкани - одна із передумов життя на планеті

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.06.2009 15:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7401

Активний вулканізм разом із присутністю атмосфери та рідкої води входить в число необхідних умов для існування життя на планеті, стверджує група американських астрофізиків.

Свою теорію вчені викладають у статті, яку прийнято до публікації в Astrophysical Journal Letters і розміщено у електронній бібліотеці Корнеллського університету.

"Зоною життя" в астрофізиці вважають ті орбіти, у межах яких на поверхні планети може існувати рідка вода, без якої живі організми не можуть обійтися. Автори статті, Рорі Барнс з університету штату Вашингтон і його колеги, прийшли до висновку, що для виникнення життя важливий ще один параметр - вулканізм.

Вулканічна активність, яку викликано, в свою чергу, приливним впливом інших небесних тіл, може сприяти появі життя. Зокрема, саме вулкани внесли вклад у формування земної атмосфери та гідросфери, викинувши значну кількість вуглекислого газу та водяної пари.

З іншого боку, зазначають вчені, занадто активний вулканізм, як наприклад, на супутнику Юпітера Іо, може зробити поверхню планети непридатною для життя. Водночас, слабка тектонічна активність веде до зникнення вуглекислого газу і стерилізації планети.

"Ці два випадки є потенційними кордонами заселеності планет і існують поряд із традиційними параметрами зон життя для систем маломасивних зірок головної послідовності", - пишуть вчені.

Вони пропонують враховувати розрахунок приливного впливу на планети, що породжують вулканічну активність, поряд з енергією випромінювання, що падає на її поверхню. Це дозволить скоротити число "планет-кандидатів" на заселеність, а значить зробити пошук більш ефективним.

Учені проаналізували з цієї точки зору особливості однієї з позасонячних планет, GJ 581 d, що розташована в 20 світлових роках від Землі. Вони прийшли до висновку, що приливні сили, які діють на неї, занадто малі, а отже занадто мала і вулканічна активність. Таким чином, хоча всі інші параметри планети підходять для включення її в зону життя, але слабка тектонічна активність не дозволяє вважати її населеною, вважають вчені.

Нагадаємо, недавно вчені встановили, що метеоритне бомбардування, якому Земля піддавалася близько чотирьох мільярдів років тому, могло стати одним із джерел земної атмосфери та океанів і зробити нашу планету більш придатною для життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.