Під час IV Всесвітнього форуму українців побили журналіста

Автор/джерело -  © «Телекритика»



Дата публiкацiї - 21.08.2006 21:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=742

20 серпня в Києві «політичні друзі» міністра-міліціонера Юрія Луценка побили журналіста просто у фойє «Українського дому». На очах делегатів і гостей Всесвітнього форуму українців, дружини журналіста та його семимісячного сина! Жоден із нападників затриманий не був!

Дмитро Понамарчук - прес-секретар В’ячеслава Чорновола, видавець книги “Ющенко: історія хвороби” книги та ініціатор “касетного скандалу №2”

Опівдні троє дебелих чоловіків, що назвалися представниками УНСО, напали і підступно побили українського журналіста Дмитра Понамарчука під час проведення в «Українському домі» засідання IV Всесвітнього форуму українців. Це трапилося на очах кількох делегатів і гостей форуму. Під час перерви журналіст вийшов у фойє до своєї дружини, яка приїхала разом із семимісячним сином.

Троє нападників завдали журналістові кількох ударів у обличчя і живіт, будучи під час побиття з нашийними бейджиками делегатів і членів оргкомітету форуму. Керував групою нападників член однієї з гілок розколотої на різні групи УНСО Руслан Зайченко. Напад скінчився лише після того, як свідки викликали представників міліції, що стояли на службовому вході.

Як розповіли міліції очевидці, ще за півгодини до нападу троє чоловіків, начебто як представники громадської охорони порядку на форумі, підходили до Дмитра Понамарчука з погрозами на його адресу, коли він як журналіст розмовляв з учасниками пікету з Одеси, які протестували на вході «Українського дому» проти закриття кримінальної справи, за якою фігурував колишній народний депутат від партії «Народний союз «Наша Україна» Олексій Козаченко. Дмитро Понамарчук протягом форуму щодня підходив до групи одеситів, щоб з’ясувати всі обставини вбивства 25-річного хлопця, яке скоїв цей колишній депутат у 2004 році.

18 серпня Дмитро Понамарчук виступив у пресі з ініціативою, щоб мати вбитого сина звернулася по справедливість до Європейського суду з прав людини. Журналіст пообіцяв також допомогти одеситам скласти відкрите звернення до Верховної Ради України з тим, щоб вона не розглядала питання про набуття Олексієм Козаченком чергового депутатства, яке він може отримати на осінній сесії парламенту за списком блоку «Наша Україна» замість одного з депутатів, що став міністром, і сховатися за депутатською недоторканністю.

Формальним приводом для погроз на адресу Дмитра Понамарчука з боку агресивних «охоронців громадського порядку» нібито стали критичні висловлювання журналіста про діяльність УНСО, які були опубліковані однією з російських агенцій іще 10 серпня. Журналіст запропонував «унсовцям», які кілька разів намагалися скинути його зі східців «Українського дому», зустрітися для розмови після закінчення форуму.

Однак за кілька хвилин нападники перестріли журналіста у фойє «Українського дому» і показали йому начебто «для розпізнання» роздруківку його фотознімка та інтерв’ю з інтернету. Після того, як журналіст почав уголос читати свої слова про УНСО з пред’явленого йому інтерв’ю, Руслан Зайченко з розмаху вдарив його по голові. Решта двоє його «колег» почали бити журналіста ногами.

(У тому інтерв’ю Дмитро Понамарчук дослівно сказав таке: «А про УНА-УНСО – этого допотопного маргинала – вообще говорить нечего. Им хочется кушать, поэтому они там, где бесплатно раздают вареные яйца с сарделькой. Как известно, последние два года дармовая кормёжка в Киеве происходит в основном на Майдане. Сегодня для них Янукович – золотая находка. Именно он должен побеспокоиться и о молоке за вредность их деятельности в новых политических условиях. Если каждый день показывать Донбассу УНСО с Майдана, то Янукович будет вечно!»).

Дмитро Понамарчук вважає, що його десятиденної давності інтерв’ю було лише формальною підставою. Роздруківка його інтерв’ю заздалегідь лежала в барсетці одного з нападників, які, вочевидь, з самого ранку шукали нагоду, щоб напасти на журналіста і водночас не потрапити в об’єктиви фото- і телекамер.

На думку журналіста, насправді за цим стоїть керівництво блоку «Наша Україна». За його словами, воно «морально і матеріально підтримує таких «головорізів» з УНСО як Руслан Зайченко та інші, яких щодня можна бачити на Майдані». «Ці навколополітичні бомжі хотіли навмисно публічно покарати мене як журналіста за мою позицію, зокрема, щодо підтримки одеситів у боротьбі з Олексієм Козаченком, бо знають, що їм за це будуть лише винагороди й заохочення від їх друзів з гори, тобто їх політичного даху», – впевнений Дмитро Понамарчук.

Журналіст не вірить, що міліція чесно й сумлінно поставиться до розслідування факту його побиття «охоронцями форуму». Бо вдалося з’ясувати, що Руслан Зайченко був позаштатним помічником-консультантом Юрія Луценка, коли нинішній міністр внутрішніх справ іще був народним депутатом і організовував разом з ним різні акції проти тодішньої влади.

Про факт «дружніх» зв’язків» з міністром внутрішніх справ свідчить і те, як Руслан Зайченко нахабно і зухвало поводив себе перед офіцерами міліції. Тим більше, що жоден із нападників на журналіста затриманий не був. Міліція дала зрозуміти, що з цими «охоронцями» нічого вдіяти не може. У двох із них вона не взяла пояснень і навіть не запитала їх прізвища. При цьому нападники у присутності міліції продовжували погрожувати журналістові й ображати його.

Після нападу представниця прес-центру форуму попросила Дмитра Понамарчука вибачити «охоронцям» і не надавати розголосу цьому фактові.

Натомість журналіст вважає, що цей факт повинен стати предметом для розслідування неформальних відносин між представниками «помаранчевих» сил у владі та кримінальними елементами, які утримуються з метою політичних розправ з інакодумцями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.