Тимошенко радикально вирішила проблему боргів за газ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.06.2009 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7422

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила підприємствам теплокомуненерго протягом тижня відкрити розподільчі рахунки у ВАТ “Ощадбанк” для розрахунку за газ перед НАК “Нафтогазом України”.

Про це повідомила прес-служба.

Відповідне доручення Юлія Тимошенко сформувала під час наради з головами облдержадміністрацій, мерами міст та керівниками теплокомуненерго з питань погашення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України».

Тимошенко нагадала, що відкриття розподільчих рахунків теплокомуненерго в «Ощадбанку» передбачене відповідною Постановою Уряду: «Домовлено було, що користуємося винятково розподільчими рахунками і не може бути іншого рахунку, де ходять кошти».

Прем’єр-міністр зауважила, що на сьогодні надходження платежів від населення за спожитий газ складають 85%, у той час як НАК «Нафтогаз» отримує лише 30% від теплокомуненерго. На думку Глави Уряду, відкриття розподільчих рахунків дозволить ефективніше контролювати рух коштів.

Тимошенко також зазначила, що у разі невиконання Постанови Уряду, щодо підприємств теплоенергетики застосовуватимуться примусові заходи: «Якщо з наступного місяця будь-які кошти будуть зараховані на нерозподільчі рахунки теплокомуненерго, усі ці кошти списуватимуться податковою. З НБУ, з Урядом ми знайдемо усі порозуміння, щоб списувати миттєво – день в день».

Вона повідомила, що ціна на природний газ на 2010 рік для підприємств теплокомуненерго буде встановлена до кінця липня цього року.

Глава Уряду зазначила, що підприємства теплокомуненерго матимуть кілька місяців на проведення необхідних процедур для застосування нової ціни. Тимошенко нагадала, що підприємства теплокомуненерго дотуються за рахунок держави і тому отримують газ за ціною, нижчою від закупівельної.

«Але рано чи пізно нам доведеться переходити на ринкові ціни і для теплокомуненерго», - підкреслила Глава Уряду.

В зв’язку з цим вона доручила міністерствам житлово-комунального господарства та регіонального розвитку і будівництва та НАК «Нафтогазу» переглянути та внести зміни в усі нормативні документи, щодо швидкого коригування тарифів на тепло, гарячу воду в залежності від нових цін: «Ми не можемо витрачати три місяці з моменту оголошення ціни до моменту її введення».

Юлія Тимошенко нагадала, що наразі середньорічна ціна на російський природний газ для України становить 228 дол. за тисячу кубометрів. «За нашими розрахунками, ми зможемо ту ціну, яка є сьогодні для України на газ, отримати і на наступний рік»,- підкреслила Прем’єр-міністр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.