Тимошенко триматиме у Кабміні губернаторів, поки ті не розрахуються за газ

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 19.06.2009 13:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7424

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що загальна внутрішня заборгованість з оплати за природний газ перед НАК “Нафтогаз України” становить 26 млрд. грн., зокрема 7,7 млрд. грн. - підприємствами теплокомуненерго.

Про це Тимошенко заявила сьогодні під час наради з головами ОДА з питань оплати за спожитий газ.

«Як уряд і НАК «Нафтогаз» може робити такі надзвичайні фокуси за розрахунками з Росією за природний газ у той час, коли вся країна заборгувала за газ 26 млрд. грн. – це якраз ті гроші, якими можна розраховуватися за газ, який ми споживаємо впродовж всього року?», - запитала Тимошенко.

Прем`єр вважає ситуацію, що склалася з внутрішніми розрахунками за газ, надзвичайною, складною, напруженою і небезпечною. «Щомісяця ця заборгованість збільшується, накопичується і перетворюється вже просто на трагедію для країни», - додала вона.

Тимошенко наголосила, що сьогодні ніхто з учасників наради не залишить залу засідань доти, поки не буде знайдено рішення і механізми покриття боргів перед НАК «Нафтогаз України». За її словами, облгази також мають «фундаментальні масштабні заборгованості».

«У всій структурі боргу – 26 млрд. грн. – підприємства теплокомуненерго мають заборгованість 7,7 млрд. Це, вважайте, 1 млрд. доларів, який лежить і який держава не може використовувати для оплати за природний газ. Для порівняння - цього місяця нам потрібно заплатити 250 млн. доларів, а наступного нам потрібно заплатити (Росії) 1 млрд. доларів. Скажіть, з такими боргами, може хтось порадить уряду, де йому, якщо не платить теплокомуненерго, брати гроші на розрахунки?», - поцікавилася голова уряду.

Тимошенко наголосила, що своєчасні розрахунки України з Росією за газ лежать у площині політичної та економічної незалежності.

Від “Аратти”: як на нас, ситуація із боргами, з огляду на адекватну психіку - просто містична. Адже, більшість громадян - сумлівно сплачують щомісяця належну суму із свого сімейного бюджету. Так само, всі громадяни платять прямі й непрямі податки, які надходять, в тому числі й у місцеві бюджети. А далі - починається містика.

Втім, кожному громадянину нашої країни зрозумілий й синонім цієї "містики", а саме - хронічна клептоманія чиновництва. А рівно - так званих власників комунальних теплопостачальних підприємств, до речі, мультимільйонерів. Отже, система "Роги й ратиці" працює, як бачимо, із розмахом.

Тільки Тимошенко, яка, беззаперечно, в курсі звідки ті роги ростуть, що надто ліберально на то диво реагує: бо там потрібно організувати не сидіння заворованих губернаторів у залі уряду, а посадка їх та подєльніков у інший заклад, із гратами на віконцях.

Щоправда, ми також не маємо оптимізму, що ГПУ засадить руку, яка дає жирненьких хабарів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.