Європа, наслухавшись істерик Кремля і Банкової, чекає нової газової війни

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 19.06.2009 17:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7428

Президент Єврокомісії Жозе Баррозу наголошує, що ЄС не може за Україну платити за газ.

Про це Баррозу заявив сьогодні на прес-конференції за підсумками засідання Європейської Ради (самміту голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН).

“Ми не маємо грошей в бюджеті”, - сказав він.

“Ця проблема дуже складна, оскільки головне в цьому – здатність України платити за газ, який вона споживає. Це не є сферою нашої відповідальності”, - додав Баррозу.

Він також зазначив, що у висновках, схвалених сьогодні на засіданні Європейської Ради, міститься заклик до Росії та України поважати свої зобов’язання, щоб уникнути повторення ситуації з припиненням постачань газу до ЄС.

Сьогодні Баррозу також заявив про те, що є ризик повторення газової кризи у відносинах між Україною та Росією вже за кілька тижнів і повідомив про намір Єврокомісії наступного тижня зустрітися з представниками європейських фінансових інституцій, банків та газових компаній для пошуку можливої допомоги Україні.

18 червня в Брюсселі відбулося засідання газової координаційної групи ЄС за участю представників “Газпрому” та “Нафтогазу” в ході якого обговорювалися дві ідеї: надання кредиту українській компанії для достатнього накопичення газу в ПСГ, або ж придбання газу та зберігання його в ПСГ України європейськими компаніями.

За словами Юлії Тимошенко, для закачування до ПСГ достатньої кількості газу Україні потрібен кредит в 4 млрд. дол.

Сьогодні уряд України ухвалив новий механізм погашення боргів за спожитий газ. За словами Тимошенко нині борг сягнув 26 млрд. грн. Якщо нова постанова буде ефективною, ніяких кредитів не потрібно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.