Україна входитиме у відчинені двері НАТО багато років

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 21.06.2009 19:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7430

Україна представила у Брюсселі проект першої річної національної програми з питань вступу в НАТО. Цей інструмент запропонували замість ПДЧ. Експерти демонструють скептичне ставлення стосовно швидкого втілення цієї програми.

На засіданні політичного комітету НАТО українська сторона презентувала своє бачення нового шляху до Північноатлантичного альянсу. Чим саме ця річна національна програма відрізняється від попередніх подібних документів, експерти аналізувати не беруться, оскільки документ поки засекречений для загалу.

Втім, не складно спрогнозувати, що нічого інноваційного й радикального в новій програмі немає, каже президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

«Про той текст програми, який я читав не можна сказати, що він революційний. Там записано, на жаль, дуже розмито, нечітко все що тільки можливо. І навіть є речі, які безпосередньо не стосуються відносин Україна-НАТО. Наші пропозиції там не були враховані. Я пояснюю все банальною бюрократією». - сказав він.

Сумніваються також чиновники

За словами Коломійця, громадські організації та аналітичні центри пропонували зосередити увагу в національній програмі з питань вступу до НАТО лише на сферах безпеки й оборони, прописати прозорі механізми її втілення та передбачити нові фінансові відносини між Україною та Північноатлантичним альянсом. Це, переконаний експерт, наповнило б документ конкретикою.

Контролюватиме виконання нової програми співпраці з НАТО Рада нацбезпеки та оборони України. Але, чи вдасться хоч щось виконати з цієї програми сумніваються не тільки експерти, а й самі чиновники. Перший заступник секретаря РНБО, екс-міністр МЗС Володимир Огризко зауважив, що уряд нині не фінансує проекти, які стосуються НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.