Британці у рекордній кількості зустріли світанок біля Стоунхенджа

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.06.2009 18:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7437

Удосвіта 22 червня 36,5 тисяч британців зустріли день літнього сонцестояння біля Стоунхенджа. Таким чином, побитий рекорд, встановлений в 2008 році: тоді в день літнього сонцестояння світанок поблизу Стоунхенджа зустріли 28 тисяч чоловік.

Про це пише газета The Daily Mail.

Як у 2008, так і в 2009 році власне світанку присутні не побачили через похмуру погоду. Правда, хоча б цього разу в районі Стоунхеджа не було дощу.

Через присутність на святі язичників в традиційному вбранні захід нагадував карнавал. О 4:58 ранку, у момент сходу Сонця, натовп попрямував до Стоунхенджу, вигукуючи гучні вітання.

В ході святкування 25 чоловік було арештовано за дрібні правопорушення, такі як хуліганство і зберігання наркотиків.

Святкування сонцестояння в менших масштабах пройшло поблизу стародавньої кам'яної алеї Авебурі, розташованої недалеко від Стоунхенджа.

За легендою, в Стоунхенджі в день літнього сонцестояння проводили ритуали стародавні друїди. Ця традиція була відроджена ентузіастами на початку 2000-х років.

Як нагадує "Високий Замок", руїни Стоунхенджа часто асоціюються з друїдами - жерцями у стародавніх кельтів, що колись населяли Англію. За іншою легендою, гігантські камені з’явилися на півдні Британії завдяки чарівнику Мерліну, чародію при дворі короля Артура. Мерлін начебто переніс їх з Ірландії... Утім, вчені кажуть, що ані друїди, ані Мерлін до гігантських каменів стосунку не мають. Перший Стоунхендж, стверджують науковці, слугував кладовищем (по колу вздовж зовнішнього валу розташовано 56 маленьких похоронних ям). Згодом Стоунхендж перебудували: з’явилася кільцева колонада із 30 так званих трилітів. Кожен із них складався з двох вертикальних каменів (вагою кількадесят тонн) і горизонтальної плити, що спиралася на них. Деякі триліти збереглися донині.

На початку минулого століття геологи встановили, що камені для зведення комплексу доставлялися з каменоломень, розташованих за понад 300 кілометрів від Стоунхенджа. Як їх туди доправляли? Це не єдина загадка... Донедавна вчені припускали, що монумент споруджено близько 3000 років до нашої ери - для спостереження за Сонцем і Місяцем (кам’яні блоки утворюють арки, бездоганно орієнтовані по сторонах світу). Однак у 1994 році професор Уельського університету Девід Боуен за допомогою новітнього методу визначив вік Стоунхенджа. Це... 14 тисяч років!

У 1998 році астрономи відтворили за допомогою комп’ютера первинний вигляд Стоунхенджа. З’ясувалося, що це не лише сонячний і місячний календар, а й точна модель Сонячної системи в поперечному розрізі. За цією моделлю, Сонячна система складається не з дев’яти, а з дванадцяти планет, дві з яких - за орбітою Плутона, а ще одна - між орбітами Марса та Юпітера (де зараз пояс астероїдів). Ця древня модель підтверджує припущення сучасної астрономічної науки...

Стоунхендж - внесена до списку Світової спадщини кам`яна мегалітична споруда (кромлех) на Солсберійській рівнині в графстві Вілтшир (Англія). Розташований приблизно за 130 км на північний захід від Лондона. Це одна з найпопулярніших визначних пам`яток країни. Щорік його відвідують більше 750 тис туристів.

Зазвичай в нічний час Стоунхендж закритий, проте в ніч на 21 або на 22 червня, на яку доводиться сонцестояння, адміністрація робить виключення з правил.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.