На Банковій, а не у Москві, знову заговорили про неплатоспроможність

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.06.2009 15:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7462

Секретаріат Президента знову публічно заявляє про проблеми із поточними розрахунками за газ. Навіщо? Адже, півроку, попри дует Кремля і СП - вони здійснюються вчасно. І це - факт. Як і факт, що місцеві органи влади, а не населення - найбільші боржники.

Українська сторона в повному обсязі виконувала і надалі виконуватиме свої зобов'язання з транзиту і оплати російського газу відповідно до контрактів з постачання і транзиту російського газу, укладених 19 січня цього року в Москві за результатами домовленостей між керівниками російського і українського урядів.

Про це заявив Уповноважений Президента з питань енергобезпеки Богдан Соколовський.

Водночас, враховуючи те, що уряд не спроможний належним чином захищати українські інтереси, Глава Української держави як гарант національної безпеки змушений особисто контролювати хід виконання міжнародних зобов'язань в енергетичній сфері.

Богдан Соколовський нагадав про прецедент, коли на початку червня цього року, за кілька годин до завершення терміну розрахунків з Російською стороною за травень, Президент був змушений скликати екстрену нараду. Під головуванням Віктора Ющенка керівники Національного банку України і НАК «Нафтогаз України» ухвалили єдине можливе на той момент рішення щодо оплати газу за рахунок резервів НБУ. «У такий спосіб були врятовані мільйони українських і європейських споживачів газу та міжнародний авторитет держави. Ніхто з українських урядовців і політиків не запропонував інших шляхів вирішення цього питання», - сказав він.

Уповноважений Президента з жалем констатував, що на сьогодні ситуація повторюється: наближається 7 липня, коли треба розрахуватися за газ, отриманий в червні. Коштів, зібраних НАК «Нафтогаз України», не вистачає. Тому необхідні ефективні дії уряду, парламенту, політиків і підприємців, безвідносно до ідеологічного розмаїття.

«Президент України Віктор Ющенко закликає уряд, керівництво НАК «Нафтогаз України» і парламент невідкладно спільно вжити прийнятних для України конструктивних заходів щодо розрахунків за червень і наступні періоди. Ситуація вимагає професійних рішень і дій, а не розмов і обіцянок», - повідомив Богдан Соколовський.

Радник прем'єра Олександр Гудима практично одразу ж заперечив цю інформацію. За його словами проблеми із коштами сьогодні і на найближчий період не існує.

«7 червня Україна заплатила за газ, вона отримала тоді кошти на весь платіж, але НАК «Нафтогаз» накопичує свої кошти, і з'ясувалося, що він обійдеться своїми коштами, які акумулював за 2 місяці,»- сказав він.

Щодо наступних проплат за газ, Гудима сказав: «що буде в серпні - давайте не загадуватимемо, може ми отримаємо кредит від європейців і зробимо добру справу росіянам, купивши у них газ, і європейцям, яких не шантажуватиме Росія. Закачавши газ в ПГС, ми матимемо вже 30 млрд куб. м, які нам не потрібні, але взимку ми їх зможемо продати європейцям за іншою ціною».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.