Технології лохотронів. Як нас дуритимуть на президентських виборах

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.06.2009 12:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7471

На наступних президентських виборах в Україні використовуватимуть технології впливу на підсвідомість виборців і підкуп журналістів.

З таким прогнозом виступив у Кельні президент Академії української преси Валерій Іванов.

Валерій Іванов очікує, що штаби кандидатів у президенти активно маніпулюватимуть громадською думкою за допомогою так званих BTL-технологій. Вони спрямовані не на свідомість людини, а на підсвідомість, сказав експерт під час медіа-форуму в Кельні.

Тобто, слід чекати на "активне застосування інформації, кольору, звуку", яке не контролюватиметься людиною, твердить президент АУП.

Такі технології відпрацьовувалися ще на попередніх виборах, і, як стверджує Іванов, себе виправдали. "Для політиків це дуже добре. Для медіа добре, що будуть замовляти, давати гроші. Єдине, кому буде погано, так це електорату".

Під час дискусії на медіа-форумі в Кельні, присвяченої свободі слова та журналістиці на замовлення, Іванов розповів, що медіа в Україні "слугують не читачам або слухачам, а - власникам". Вільне висловлення думок, наголосив він, можливе лише в інтернеті.

У Німеччині теж бачать загрози якісній журналістиці

Інша учасниця дискусії - член правління "Репортерів без кордонів" Джемма Пьорцґен – торкнулася проблем журналістики в Німеччині. Загрозу якісній журналістиці в цій країні вона вбачає в згортанні кореспондентських мереж.

Ця тенденція особливо вимальовується в друкованих виданнях: мала кількість кореспондентів мусить покривати дедалі більші за обсягом регіони світу. І це відбувається навіть у великих надрегіональних виданнях, каже Пьорцґен.

Ще один негативний феномен для німецьких журналістів – спрямовані вкидання інформації шляхом запрошення на розмови "не для запису ". PR і журналістика, в розумінні Пьорцґен, є несумісними поняттями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.