Відкрилася виставка книг з особистої бібліотеки Франка

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 22.08.2006 17:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=748

Скарб многоцінний - у Києві до 150-ї річниці народження Івана Франка відкрилася виставка книг з особистої бібліотеки Великого Каменяра. Упорядники твердять - стародруки, що збиралися письменником, виставлено ледь чи не вперше.

Книжки й світлини від Франка. Рушники, гобелени й малюнки за Франком. Так коротко характеризують виставку, присвячену письменнику, упорядники. Кажуть - Каменяр збирав бібліотеку передусім для громадського користування. Тому, після довгих поневірянь книгозбірні, музейники щасливі, що Київ побачить соту її частину - близько 75 стародруків. Найстаршій книзі тут - більше 500 років.

Марія Корнійчук, Музей книги й друкарства України, вчений секретар:
- Європейських друків у Франка було дуже багато. І серед експонатів є так звані палеотипи - це книжки, які друкувалися у першій половині 16 століття. Тобто, до 1550 року.

Франка вшанувати й себе показати - стародруки з київських, острозьких, львівських та новгородських друкарень охоче роздивляються й обговорюють представники сучасного красного письменства. Своїми ж колекціями хвалитися не поспішають.

Іван Драч, письменник:
- Є деякі стародруки, є... А скільки? - Ну, це вам сказати все... якщо я вам скажу, то в мене нгайно викрадуть це все. Я навіть не буду казати де вони, в якій бібліотеці лежать. Бо в мене різні бібліотеки є.

Виставка у Музеї книги працюватиме до середини вересня. Однак більшість заходів, присвячених 150-ій річниці від народження письменника, традиційно відбудуться у Львові - місті, якому Франко присвятив більшість свого життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.