Росія розгортає масштабні навчання проти Грузії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.06.2009 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7480

Військові навчання “Кавказ-2009” стартували в десяти південних суб’єктах Російської федерації. У Генштабі російської армії не приховують, що в якості потенційного супротивника розглядається Грузія.

“Кавказ-2009” пройде на території Краснодарського і Ставропольського країв, Астраханської, Волгоградської та Ростовської областей, Північної Осетії, Інгушетії, Дагестану, Карачаєво-Черкесії та Чечні. Навчання триватимуть до 6 липня.

Навчання “Кавказ-2009” складаються з двох етапів. На першому з'єднання і військові частини, що залучаються до нвачання, в пунктах постійної дислокації відпрацюють питання приведення сил і засобів до готовністі задля виконання бойових завдань з подальшим висуненням і заняттям початкових районів навчання.

На другому етапі навчань створене об'єднане угрупування військ проведе спеціальну контртерористичну операцію по ліквідації ватажків і учасників терористичних організацій, їх баз і центрів підготовки, а також виконає комплекс заходів щодо захисту важливих державних об'єктів.

За сценарієм військові будуть діяти в умовах поступового загострення обстановки з переходом від кризової ситуації до збройного конфлікту. Сили об'єднаного угруповування військ повинні будуть провести контртерористичну операцію, а також здійснять дії щодо захисту важливих державних об'єктів.

За даними Міноборони РФ, в навчаннях “Кавказ-2009” приймуть участь близько 8,5 тисячі осіб, близько 200 танків, 450 бронемашин.

"До навчань будуть залучені об’єднання та військові частини Північно-Кавказького військового округу, а також взаємодіючі і оперативно підпорядковані структури - армії ВПС і ППО, Каспійської флотилії, Новоросійської військово-морської бази, регіональне прикордонне управління ФСБ Росії по ПФО, Північно-Кавказьке регіональне командування внутрішніх військ МВС Росії та Повітряно-десантні війська", - повідомив начальник служби інформації та громадських зв'язків Північно-Кавказького військового округу Андрій Бобрун.

"У ході навчання буде випробувано і проаналізовано широкий спектр можливих адекватних заходів військового характеру щодо забезпечення безпеки громадян Росії, важливих транспортних і енергетичних комунікацій, стратегічних об'єктів, а також заходів, спрямованих на захист економічних інтересів Росії в південно-західному регіоні", - повідомив Бобрун .

Він додав, що війська ПКВО будуть діяти з урахуванням досвіду, набутого в ході операції з примусу Грузії до миру.

Як заявляють в Генштабі, мастштабні навчання покликані запобігти військовій авантюрі Грузії стосовно Південної Осетії і Абхазії.

"Нинішнє грузинське керівництво не відмовилося від нових військових авантюр стосовно Абхазії та Південної Осетії і не полишає спроб вирішити територіальне питання силовими методами", - зазначив представник Генштабу. За його словами, "сьогодні грузинська армія обладнана бойовою технікою та озброєнням не нижче рівня серпня минулого року, коли президент Саакашвілі зважився на агресію по відношенню до Південної Осетії".

Як зазначили в Генштабі, в цих умовах проведення навчань "охолодить фантазії окремих вояк".

За версією багатьох російських і західних спостерігачів, навчання можуть завершитися новою війною з Грузією - за прикладом серпня 2008 року, коли бойові дії почалися майже відразу після завершення аналогічних маневрів. Зокрема, ще минулого тижня британська The Times нагадувала, що підрозділи Російської армії знаходяться в годині їзди від грузинської столиці. А це те ж саме, як «жити в Лондоні, коли російські танки стоять у Віндзорі». Видання стверджує, що проведення навчань напередодні візиту в РФ Президента США Барака Обами не що інше, як демонстрація провалу спроб приєднання Грузії до НАТО».

Версію The Times напередодні майже в точності повторив президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов, який заявив, що російсько-грузинська війна може поновитися після 6 липня. Цього дня закінчаться учення «Кавказ-2009», крім того, саме 6 липня до Москви прилітає Обама. Як ознаки підготовки до продовження війни з Грузією колишній радник Президента РФ Ілларіонов вважає реальні дії Росії, що сприяють виводу із зони конфлікту наглядових місій ОБСЄ й ООН, а також теракти в зоні конфлікту, що почастішали, у тому числі і проти європейських спостерігачів, відзначає «Незалежна газета».

Нинішній опонент Кремля припускає, що головною метою можливої військової кампанії може стати припинення існування Грузії як суверенної держави й її розпад на декілька дрібних квазідержав.

За матеріалами Інтернет-видань

Головною метою можливої військової кампанії може стати припинення існування Грузії як суверенної держави. Карикатура часів минулорічного збройного конфлікту.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.