Юрій Костенко впевнений, якщо Россія поверне Україні борги - проблем із газом не буде взагалі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.06.2009 14:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7485

Якщо Росія поверне борги Україні, цих коштів вистачить, щоб оплатити борги “Нафтогазу” на 100 років наперед.

Про це повідомила прес-служба.

«Якщо Росія поверне Україні її частину золотовалютних резервів та власності за кордоном, то цих коштів на 100 років наперед вистачить, щоб оплатити всі обсяги газу, який НАК «Нафтогаз України» купує у «Газпрому», - заявив народний депутат України, член парламентського комітету з питань ПЕК, лідер Української народної партії Юрій Костенко. Так політик оцінив пропозицію міністра фінансів РФ Олексія Кудріна оплатити борги НАК «Нафтогаз» за рахунок українських золотовалютних резервів.

«Росія підраховує золотовалютні запаси в українській кишені, в той час, як її борги перед Україною сягають сотні мільярдів доларів», - наголошує Костенко. Він нагадав, що «у відповідності з Договором про правонаступництво щодо державного боргу та активів колишнього СРСР, підписаним 4 грудня 1991 року в Москві, частка України із врахованих радянських активів мала б складати 16,37%». «Росія офіційно повідомила про 110 млрд. доларів активів на момент розпаду колишнього СРСР, тоді як лише обсяг радянського майна за кордоном обчислюється сумою, більш як в 400 млрд. доларів», - повідомив лідер УНП.

За його словами, «якщо б розподіл майна СРСР був би чесний, то Україна б також отримала свою частку з радянського Алмазного та Резервного фондів, з мільярдних інвестицій та кредитів СРСР за кордоном». Однак «Росія ухиляється від надання інформації щодо стану балансів Держбанку, Гохрану, Зовнішекономбанку та його закордонних філій, та Алмазного фонду СРСР», - підкреслив Костенко.

«Якщо до боргів з активів колишнього СРСР додати вартість національних цінностей, які РФ за 18 років так і не повернула Україні, незважаючи на двосторонні документи, 132 млрд. доларів коштів вкладників «Ощадбанку» СРСР, мільярдні компенсації за вивезені ядерні заряди, то російський борг збільшиться в сотні разів», - наголошує нардеп.

«Однак українська влада, яка є проросійською за менталітетом, не тільки не вимагає повернути Україні російські борги, а дотує Росію за рахунок фактично безоплатного перебування ЧФ РФ в Криму та сміхотворно низьких ставок з транзиту та зберігання російського газу», - наголошує Костенко.

Довідка. Юрій Костенко вперше обраний нардепом від РУХу у 1990 році. У 1992-94 рр. очолював робочу групу парламенту із підготовки договору про ядерне роззброєння України "Старт-1". Він, крім того, очолював українську делегацію на переговорах із Росією із ядерного роззброєння України. Був відсторонений із цієї посади Президентом Леонідом Кравчуком. Офіційне формулювання: "з-за жорсткої позиції"...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.