Змагання за булаву. Парламент має намір скоротити офіційні президентські перегони

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.07.2009 14:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7493

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента” - про скорочення кампанії по виборах президента із 120 до 90 днів.

За прийняття в першому читанні законопроекту проголосували 367 депутатів при необхідних 226: від фракції Партії регіонів - 171, від БЮТ - 152, від НУ-НС - 24, від КПУ - 0, від Блоку Литвина - 19 і 1 позафракційний депутат.

Проект передбачає збереження норм чинного закону про вибори Президента, які встановлюють проведення виборів у 225 територіальних виборчих округах, рішення про формування яких Центральна виборча комісія повинна прийняти не пізніше ніж за 83 дні до дня виборів.

Парламент планує скасувати голосування за відкріпними посвідченнями, а також удосконалити процедуру попередніх списків виборців за допомогою Державного реєстру виборців.

Згідно з проектом, суб'єктами подання подань на кандидатури до складу територіальних окружних та дільничних виборчих комісій є фракції Ради поточного скликання, а також кандидати у президенти.

Кожен із суб'єктів подання кандидатур до складу тервиборчкому має право внести по 2 такі кандидатури не пізніше ніж за 54 дні до дня виборів.

Проект передбачає, що до складу тервиборчкому обов'язково включаються кандидатури, внесені фракціями, а в разі недоукомплектування такої комісії проводиться жеребкування серед кандидатур, які внесено кандидатами на пост президента для її доукомплектації.

У випадку прийняття законопроекту в цілому, Рада встановить, що грошова застава для кандидатів на пост глави держави становить 500 тисяч гривень, але вона не повертається нікому з тих, хто балотується у президенти.

Проект також передбачає скасування інституту підписних листів на підтримку кандидатів у президенти.

Як повідомлялося раніше, скоротити терміни компанії по виборах президента з 120 до 90 днів запропонували 30 червня депутати Ради Олександр Лавринович, Олена Лукаш (фракція Партії регіонів), Андрій Портнов (фракція Блоку Юлії Тимошенко) та Роман Зварич (фракція Блоку Наша Україна - Народна самооборона). Рада призначила чергові вибори Президента на неділю, 17 січня 2010 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.