Традиції комуністичних генсеків продовжив Ющенко

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 2.07.2009 20:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7504

“Сучасна нагородна система України доведена до повного абсурду”, - так прокоментував заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко чергову серію державних нагород, Указ про присвоєння яких оприлюднили на офіційному сайті Президента України.

Про це повідомила прес-служба політика.

Томенко зазначив, що "мова навіть не йде про найбільш значиму нагороду Держави "Герой України", поступове знецінення якої ми спостерігаємо протягом останніх років". За його словами, сьогодні це почесне звання можна отримати, будучи близьким до команди Президента та займаючись власним бізнесом: продаючи курей чи будуючи по Україні екологічно шкідливі заводи, як, наприклад, у Канівському районі Черкаської області.

Віце-спікер наголосив, що насамперед йдеться про незрозумілий загальний підхід до системи нагородження. "Сьогодні рішення про присвоєння різного роду державних нагород приймається не лише з нагоди офіційних свят, але й із нагоди концертів, ювілейних заходів і днів народжень", - зазначив він.

По-друге, на думку Томенка, "досі залишається незбагненним механізм ухвалення рішень про відзначення державними нагородами України". "Викликає великі сумніви, що Комісія державних нагород і геральдики дійсно працює, адже важко повірити, що В’ячеслав Брюховецький, В’ячеслав Кириленко чи Іван Вакарчук, які входять до її складу, могли підтримати нагородження Леоніда Черновецького орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у 2008 році чи інші "екзотичні" нагородження. Швидше за все, ухвалення рішення приймається в якийсь інший, не публічний, спосіб", - переконаний він.

Українська нагородна система - продовження комуністичної системи, коли кремлівські старці дарували собі нагороди на день народження

"По-третє, складається враження, що кількість людей, які отримують різного роду звання та нагороди, щорічно зростає в геометричній прогресії. Проаналізуємо хоча б нещодавній Указ Президента (№ 475/2009 від 23.06.2009), що вийшов до Дня Конституції, яким було присвоєно 187 почесних звань і вручено 142 ордени та медалі. І це при тому, що День Конституції важливе, але не найбільше свято України", - сказав Томенко.

Водночас Томенко зазначив, що "це лише формальний бік справи, коли йдеться про зміст та ідею, то тут теж виникають певні питання". "Згідно з оцінкою Президента України, "найбільшими ворогами" нашої держави є народні депутати та працівники судової системи, натомість, представники саме цих професій отримують левову частину орденів і почесних звань", - наголосив він.

"Знахідкою" останнього Указу Президента Микола Томенко називає можливість отримати орден за роботу у виконавчому комітеті політичної партії "Наша Україна" чи стати заслуженим економістом, будучи засновником банку, який сьогодні "рятує" держава.

"Загальна система відзначення державними нагородами України потребує кардинальних змін, але очевидно, що це робота вже для нового Президента. Сьогодні ж це, вочевидь, засіб підтримання своєрідного рейтингу за принципом: чим більше нагород - тим популярніший той, хто їх щедро роздає", - сказав заступник Голови Верховної Ради України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.