Регіонали ладні улаштувати бійку, аби зберегти статус богів та депутатські пільги

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.07.2009 12:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7507

Сьогодні, аби парламент не розглядав питання про позбавлення нардепів недоторканності та пільг, регіонали погрожували Володимиру Литвину бійкою.

На запитання В'ячеслава Кириленка, чому не розглядається питання зняття недоторканності з усіх депутатів, спікер відповів, що він не хоче бійки в залі, позаяк йому заявили, що якщо в порядку денному з'являться інші, окрім заявленого, питання, то в залі буде бійка.

Сьогодні, згідно із заявленим порядком денним, парламент мав розлядати такі питання: про кадрові зміни в уряді; законопроект про внесення змін до Конституції щодо позбавлення депутатів недоторканності та зняття імунітету з бютівця Віктора Лозинського.

Проте, регіонали, після голосування по складанню повноважень Лозинським, заблокували трибуну і зірвали засідання.

У заяві, розповсюдженій прес-службою ПР, голосування за позбевленню нардепів недоторканості і пільг назвали окозамилюванням. "Замість того, щоб виконати свій обов’язок і негайно підвищити зарплати і пенсії найбіднішим, уряд Тимошенко, як завжди, використовує різного роду технології для замилювання людям очей. Такою технологією є і підняте в черговий раз питання про скасування депутатської недоторканості. Цю технологію правляча коаліція використовує ще з 2005 року. Кожного разу, коли ці правителі доводять економіку до найгірших показників, а нині, ми знаємо, падіння ВВП складає вже мінус 20 відсотків (безпрецедентне в світовій практиці падіння), влада згадує про депутатську недоторканість. Це при тому, що в парламенті давно зареєстрований законопроект Партії регіонів, який передбачає скасування недоторканості з усіх – Президента, депутатів, суддів". говориться у заяві прес-служби ПР.

Регіонали вважають, що виконання обіцянок перед виборцями, а ПР на виборах обіцяла, що першочергово питання пільг і недоторканості буде рознглянуто на першій сесіії, не актуальне.

Проте, головне для них нині популістичне голосування за підвищення зарплат і пенсій, на яке просто немає грошей ні у держави, ні у приватних роботодавців. "Перший і головний обов’язок влади зараз – підняти зарплати і пенсії найменш захищеним громадянам. І ми вимагаємо, щоб правляча коаліція, уряд цей обов’язок виконали". - наголошується у заяві.

Втім, ще учора було відомо, що регіонали блокуватимуть засідання, де має розглядатися зняття депутатської недоторканності та пільг. "Якщо ПР знову заблокує проведення позачергової сесії – це буде означати єдине: Партію регіонів турбує не прожитковий мінімум громадян, не дії Уряду, не відставка чи призначення міністрів, Партією регіонів буде керувати страх втратити депутатську недоторканність», - наголосив вчора бютівець Андрій Кожем’якін.

"Наша Україна" підтримала ініціативу зняття депутатської недоторканості і пільг, пов'язавши це із трагедією у Кіровоградській області. "Не дивлячись на те, що ініціатива Блоку Юлії Тимошенко щодо розгляду парламентом питання про скасування депутатської недоторканності вимушена, Партія «Наша Україна» загалом вітає такий крок. Ми розуміємо, що саме трагічні події на Кіровоградщині, смерть людини (людей), у якій звинувачують народного депутата від фракції БЮТ Віктора Лозінського, спонукає цю політичну силу розглядати дане питання. Адже, очевидно, що спроба зам’яти справу поставила б хрест на репутації Блоку Юлії Тимошенко". - говориться у заяві прес-служби НУ.

Спікер парламенту Литвин назвав "принципову" позицію регіоналів першим пунктом передвиборчої програми кандидата у Президенти Януковича.
"Вимагаючи підвищення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму, Партія регіонів намагається змусити всіх виконати перший пункт виборчої програми свого кандидата в президенти", - про це, під час брифінгу, повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Я запропонував, давайте розглядати це питання, але за умови існування необхідних розрахунків і джерел покриття витрат для цієї ініціативи. Документа до цього часу немає, тому я роблю висновок, що є спроби довести ситуацію до абсурду", - додав спікер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.