“Міжнародна амністія” звинувачує Ізраїль в злочинах проти людства

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 23.08.2006 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=752

Правозахисна організація “Міжнародна амністія” вважає, що Ізраїль може бути звинувачений у воєнних злочинах.

Рятувальники Червоного Хреста витягують з-під розвалин тіло ліванця. Будівля знищена в результаті авіаудару ізраїльських ВВС по селищу Кана (Ліван).

Ізраїль категорично відкидає твердження, що ціллю бомбардувань були мирні жителі Лівану. Тель-Авів зазначає, що бійці “Хезболли” навмисне розташовували ракетні установки для обстрілу ізраїльської території у житлових кварталах, використовуючи населення як “живий щит”, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно зі статистикою Amnesty International, дії ЦАХАЛ в Лівані стали причиною смерті більше 1100 людей (третина з яких діти), знищення 31 ключового об'єкту цивільної інфраструктури, 80 мостів і 94 дорог.

Але ізраїльські чиновники стверджують, що удари завдавали виключно по позиціях "Хезболли" і всі збитки, завдані ліванській інфраструктурі, були випадковими, а загибель людей - наслідок того, що бойовики використовували місцеве населення як "живий щит". Проте в Amnesty International вважають, що масштаб руйнувань і кількість жертв роблять такі пояснення непереконливим.

“Міжнародна амністія” (Amnesty International) вимагає негайно розпочати незалежне розслідування ООН порушень міжнародного гуманітарного права. При цьому, підкреслюють правозахисники, розслідування повинне торкнутися обох сторін військового конфлікту.

Нагадаємо, збиток Лівану оцінюють в 3,5 млн. дол., включаючи 2 млрд дол. за зруйновані будівлі і 1,5 млрд дол. за інфраструктуру. За цей час ізраїльська армія втратила вбитими більше 100 військовослужбовців, під час обстрілу загинули близько 40 ізраїльських мирних жителів.

Позбавлені свободи за відмову від участі у військовій операції

В ході бойових дій між Ізраїлем і рухом «Хезболла», які привели до загибелі сотень мирних громадян, десятки ізраїльських солдатів і резервістів заявили про відмову від участі в операції із-за незгоди з метою конфлікту. Цим чоловікам і жінкам загрожує тюремний висновок за мирний вираз своїх переконань.

В основному свідомими відмовниками стають особи, що не приймають насильство, або настроєні проти політики Ізраїлю відносно Окупованих територій. Тепер число свідомих відмовників поповнилося тими, хто виступає проти конфлікту в Лівані. Особам, що відмовляються від несення військової служби, загрожує тюремне утримання строком від кількох тижнів до кількох місяців за рішенням військового трибуналу. Відмовників нерідко засуджують до кількох термінів позбавлення волі.

На даний момент четверо свідомих відмовників вже відбувають покарання у в'язниці. За даними ізраїльської організації «Еш Гвуль», що підтримує ізраїльських військовослужбовців, що відмовляються нести військову службу на Окупованих територіях, незабаром перед військовим трибуналом повинні з'явитися ще п'ять військовослужбовців, які відмовилися від участі у військовій операції в Лівані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.